aukcija u parizu

Prvi SMS na svijetu prodat za 107.000 eura

"Vodafon", koji je SMS ponudio na aukciji, prihod planira da donira agenciji UN za izbjeglice

3330 pregleda 1 komentar(a)
U poruci pisalo: "Srećan Božić", Foto: Reuters
U poruci pisalo: "Srećan Božić", Foto: Reuters

Prvi SMS na svijetu, kratka poruka u kojoj je pisalo "srećan Božić", prodat je u utorak na aukciji u Parizu za 107.000 eura, iako je aukcijska kuća Aguttes očekivala i dvostruko višu cijenu.

Prva usluga kratkih poruka (Short Message Service ili SMS) ponuđena je u utorak na aukciji pariske aukcijske kuće Aguttes kao nezamjenjivi token (NFT ili Non-fungible token), što znači da ima digitalni sertifikat o autentičnosti i smatra se originalom.

NFT je poseban kriptografski generisani token, koji koristi blockchain tehnologiju za povezivanje sa jedinstvenim digitalnim sredstvom koje se ne može replicirati.

Nepoznati kupac NFT, osiguranog blockchain tehnologijom, sada je vlasnik prve SMS poruke iz 1992. godine.

SMS aukcija
foto: Reuters

Reč je o kratkoj poruci koju je u decembru 1992. poslao programer "Vodafona" Nil Papvort. Uputio ju je kolegi koji je u tom trenutku bio na božićnoj zabavi kompanije.

"Vodafon", koji je SMS ponudio na aukciji, prihod planira da donira agenciji UN za izbjeglice, prenosi Hina.

SMS nije mrtav

Uprkos alternativama, poput WhatsApp i Facebook Messengera, Papvort i dalje vjeruje u budućnost SMS poruka.

„SMS je proglašen mrtvim prije 20 godina, ali još uvijek je ovdje i biće tu i u budućnosti“, rekao je Papvort (51) za dpa.

„Sljedeće godine SMS će napuniti 30 godina, a nakon toga ćemo valjda slaviti i 40. rođendan“.

Potražnja za SMS porukama je u zadnjih nekoliko godina manja, jer su mnogi potrošači poruke počeli da razmjenjuju putem raznih aplikacija. Ali, Papvort smatra da te usluge ne odgovaraju svim korisnicima.

„Kad nekim prijateljima uputim poruku putem Facebook Messengera, najčešće mi odgovore tek za dvije nedjelje, a kad im pošaljem SMS, odgovore mi odmah“, rekao je Papvort, koji vjeruje da će kratke poruke (SMS) i u budućnosti biti važan način komunikacije među starijom populacijom i u zemljama sa slabom mrežnom infrastrukturom.

Devedesetih godina Papvort je radio u Engleskoj za Sema Group, IT kompaniju koja se bavila tehničkim uslugama i programiranjem za Vodafone.

„Osmislili smo za njih originalan sistem za razmjenu tekstualnih poruka“, rekao je.

Danas živi u Kanadi i radi za drugu IT kompaniju, u kojoj se više ne bavi telekomunikacijskim problemima.