Zoo vrt u Čileu vakcinisao ugrožene životinjske vrste protiv korone

Među životinjama zooloških vrtova koje su se dosad zarazile koronavirusom su lavovi u Singapuru, Zagrebu i Vašingtonu, nilski konji u Belgiji, sumatranski tigrovi u Indoneziji i gorile u američkoj Atlanti

8062 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Čile je jedina latinoamerička država koja je počela s vakcinisanjem životinja zoološkog vrta vakcinom protiv koronavirusa.

Charly, Sandai i još osam životinja zoološkog vrta Buin u Santiagu odabrano je za eksperimentalnu kampanju vakcinisanja jer spadaju u ugrožene vrste koje se smatraju visokorizičnim kada je u pitanju zaraza virusom Kovid-19.

Virusna bolest koja je dosad ubila više od 5.4 miliona ljudi u svijetu otkrivena je u više zooloških vrtova u svijetu među raznim životinjama - majmunima i velikim mačkama, ali i među jelenima koji žive u divljini te među kućnim ljubimcima.

Trogodišnji Charly i Sandai star 26 godina su, uz još tri lava, dva tigra i tri pume u ponedjeljak dobili drugu dozu eksperimentalne vakcine razvijene posebno za životinje, koja još nije dostupna u prodaji. Prve doze životinje su primile 13. decembra.

"Namjera nam je zaštititi životinje koje su najosjetljivije na zarazu koronavirusom te istovremeno testirati stvaraju li vakcine imunitet i, ako je odgovor potvrdan, ustanoviti koliko dugo taj imunitet traje", rekao je Sebastian Celis, šef veterinarskog odjela zoološkog vrta Buin.

Dodaje da je Charly bengalski tigar, vrsta koja se smatra visokorizičnom kada je posrijedi zaraza koronavirusom.

Među životinjama zooloških vrtova koje su se dosad zarazile koronavirusom su lavovi u Singapuru, Zagrebu i Vašingtonu, nilski konji u Belgiji, sumatranski tigrovi u Indoneziji i gorile u američkoj Atlanti.

Zoološki vrt Buin nije testirao nijednu svoju životinju na koronavirus jer nijedna nije pokazivala simptome.

I nekoliko američkih zooloških vrtova najavilo je kampanje vakcinisanja životinja koje tamo žive.

Gotovo 90 posto Čileanaca starijih od tri godine do danas je u potpunosti vakcinisano, a 62 posto ih je primilo i dopunsku dozu vakcine.