POVODOM VAJNŠTAJNA, CNN NAPRAVIO LISTU “KOLEGA”

Moćnici misle da mogu sve

CNN je popisao moćnike koji su pomenuti u takvim prozivkama, uz napomenu da lista ne uključuje ličnosti poput glumca Bila Kozbija, fotografa Terija Ričardsona ili američkog predsjednika Donalda Trampa, jer su optuženi prije Vajnštajna
94 pregleda 1 komentar(a)
Harvi Vajnštajn Gvinet Partlou, Foto: Twitter
Harvi Vajnštajn Gvinet Partlou, Foto: Twitter
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Otkako je filmski mogul Harvi Vajnštajn optužen za seksualne napade prošlo je skoro mjesec dana tokom kojih ne prestaju da se pojavljuju slične priče o javnim ličnostima raznih profila.

Zato je CNN popisao moćnike koji su pomenuti u takvim prozivkama, uz napomenu da lista ne uključuje ličnosti poput glumca Bila Kozbija, fotografa Terija Ričardsona ili američkog predsjednika Donalda Trampa, jer su optuženi prije Vajnštajna.

Harvi Vajnštajn

Broj optužbi: više od 40

Svijet slavnog producenta čiji su filmovi osvojili brojne Oskare počeo je da se ruši kada je “Njujork tajms” objavio opširnu i detaljnu reportažu o njegovim seksualnim napadima tokom tri decenije. Nakon toga u javnost su izašle desetine glumica izjavivši da ih je maltretirao, a neke su ga optužile za i za silovanje. Osim toga, kultne ličnosti sedme umjetnosti, poput Džordža Klunija, Meta Dejmona i Kventina Tarantina potvrdile su da su znale da je njihov saradnik Vajnštajn zlostavljao žene i da nisu preduzele ništa tim povodom. Glasine o njegovom ponašanju kružile su u Holivudu godinama, što je mnoge navelo da se zapitaju kako je njegovo ponašanje tolerisano.

Vajnštajn, koji je otpušten iz svoje producentske kuće, odbacio je sve optužbe za seksualne odnose bez pristanka partnerke.

Džejms Tobak

Broj optužbi: Više od 200

Holivudskog scenaristu i reditelja, iza kojeg su između ostalih filmovi "The Pick-up Artist", "The Gambler" i "Bugsy", optuživalo je u “Los Anđeles tajmsu” više žena za seksualno uznemiravanje. One su navodile da ih je Tobak namamljivao u hotelske sobe, prikolice na snimanjima i druge prostorije radi, kako je navodio, audicije ili razgovora o angažmanu. Sve su zatim otkrile da je poziv bio seksualne prirode.

Tobak je novinarima rekao da nikada nije sreo ni jednu od tih žena, ili da, ako ih je sreo “to je bilo nakratko i ne sjeća ih se".

Nakon što je “Los Anđeles tajms” objavio priču, više od 200 drugih žena kontaktiralo je časopis i opisalo “sastanke” slične vrste.

Ben Aflek

Broj optužbi: 1

Oskarom nagrađeni glumac i reditelj jedan je od prvih koji je rekao da ne zna za nedolično ponašanje svog saradnika Vajnštajna. A onda je i sam postao meta slične optužbe, nakon što je isplivao video snimak emisije "MTV's Total Request Live" sa glumicom Hilari Barton. Ona je kazala da ju je Aflek pipao tokom snimanja.

"Nedolično sam se odnosio prema gospođici Barton i iskreno se izvinjavam", napisao je Aflek kasnije na Tviteru.

Džordž Buš Stariji

Broj optužbi: 1

Četrdeset prvi predsjednik SAD se izvinio glumici Heder Lind (34) nakon što je ona napisala, a potom ubrzo obrisala post na Instagramu u kojem je navela da ju je seksualno uznemiravao dok je pozirala s njim prije četiri godine.

Ona je kazala da ju je tom prilikom Buš (93) uhvatio za zadnjicu i ispričao joj “masan vic”. Njegova supruga Barbara Buš, udaljena oko metar od njih je zatim prevrnula očima i kazala: “Ne opet”, navela je Lind.

U saopštenju portparola Buša, koji je bio prvi čovjek SAD od 1989. do 1993, navodi se da “bivši predsjednik nikada i ni pod kojim okolnostima ne bi namjerno izazvao nekome neprijatnost” i da se najiskrenije izvinjava ako je njegov “pokušaj da bude duhovit povrijedio gospođu Lind”.

Kris Savino

Broj optužbi: Najmanje 12

Nickelodeon je otpustio autora animirane emisije "The Loud House" nakon što ga je, u članku “Holivud riportera”, više od deset žena optužilo za “seksualno uznemiravanje, neprimjerene predloge i nedolično ponašanje”. One su tvrdile i da su one koje bi ga odbile dospjele na “crnu listu” i da sa njima nije želio dalje da sarađuje.

"Veoma mi je žao i sramota me je. Iako to nikada nije bila moja namjera, sada shvatam da je moje ponašanje donijelo neprijatnosti”, napisao je on zatim na svom Fejsbuk profilu.

Roj Prajs

Broj optužbi: 1

Prajs, čelnik studija Amazon, dao je otkaz pet dana nakon što ga je producentkinja optužila za seksualno uznemiravanje.

Prethodno, nakon članka u “Holivud riporteru” koji detaljno iznosi priču Ise Haket, producentkinje Amazonove serije "Čovjek u visokom dvorcu”, on je bio suspendovan.

Haket je kazala da je tokom Comic Cona 2015. Prajs neprestano imao nedolične komentare, uprkos njenom oštrom odbijanju, kao i da se tada požalila čelnicima Amazona na to.

Lokart Stil

Broj optužbi: 1

Urednik Vox Media je otpušten jer je, prema saopštenju kompanije, priznao da se “ponašao u neskladu sa vrijednostima firme”. Vox je takođe naveo da istražuje navode koje je bivša radnica Iden Rohatenski iznijela u svom blogu i u kojima optužuje više kolega za seksualno uznemiravanje, uz detaljan opis incidenta sa jednim od šefova.

Džon Beš

Broj optužbi: Najmanje 25

Slavni kuvar je dao otkaz u kompaniji koju je osnovao nakon dvadesetak optužbi bivših i sadašnjih radnica, koje su njega i druge kolege optužile za seksualno uznemiravanje. One su navele da je atmosfera u firmi bila takva da je zlostavljanje, koje je uključivalo neprikladne komentare i pipkanje, “cvjetalo”. Navodno su muški radnici i menadžeri koristili seksualne ucjene, a one koje bi im se odupirale nisu dobro prolazile. Beš koji se nije oglašavao, u svojim restoranima zapošljava više od hiljadu radnika. Nakon skandala ostao je bez nekoliko poslovnih partnera.

Mark Halperin

Broj optužbi: 5

Novinar Mark Halperin je optužen za seksualno uznemiravanje pet žena koje se navodno dogodilo dok je bio politički direktor ABC njuza. One su navele da je Halperin svojim radnicama predlagao seks, ljubio ih i pipao protiv njihove volje.

Halperin se izvinio navodeći da jeste spopadao neke koleginice, kao i da mu je sada jasno da je to “ponašanje nedolično i da je drugima izazvao neprijatnosti”. Ipak demantovao je da je jednu od žena uhvatio za grudi, a da je uz druge tri prislanjao svoje genitalije.

Halperin (52) trenutno je analitičar za NBC njuz i često se pojavljuje u emisiji "Morning Joe".