Nova vrsta drveta nazvana po Leonardu Dikapriju

Ebo šuma dom je gorilama, slonovima i šimpanzama, a ove životinje su postale ugrožene zbog novih koncesija za sječu koje su donijete prošle godine

2297 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nakon nagrada kao što su Oskar, BAFTA i Zlatni globus, glumac Leonardo Dikaprio dobio je još jedno priznanje, ali ovoga puta od internacionalnih naučnika okupljenih u londonskom Royal Botanic Kew Gardensu, piše CNN.

Oni su odlučili da holivudsku zvijezdu i aktivistu koji se zalaže za očuvanje sredine počastvuju nazivajući novu vrstu tropskog drveta po njemu.

Tako će vrsta drveta otkrivena u Ebo šumi u Kamerunu nositi naziv Uvariopsis Dicaprio, koja je i prva biljka otkrivena u 2022. godini.

Ebo šuma dom je gorilama, slonovima i šimpanzama, a ove životinje su postale ugrožene zbog novih koncesija za sječu koje su donijete prošle godine.

Tada se na društvenim mrežama oglasio glumac, koji je pozvao svoje fanove da se uz njega pobune protiv novog zakona, kako bi se uništavanje Ebo šume zaustavilo.

I zaista, mjesec dana kasnije, vlada Kameruna povukla je ovaj zakon.

Upravo je tako Dikaprio zaslužio čast da biljka iz te šume nosi njegovo ime, iako je nepisano pravilo da se nova vrsta imenuje po naučniku koji ju je otkrio.

Bonus video: