Sat Pola Njumena prodat za 17,8 miliona dolara

Prethodni rekord za ručni sat bio je iz novembra 2016. kada je sat Patek Filip prodat za 11,1 milion dolara u Ženevi
190 pregleda 0 komentar(a)
Rolex Daytona, Foto: Twitter
Rolex Daytona, Foto: Twitter
Ažurirano: 28.10.2017. 06:31h

Roleks koji je pripadao američkom glumcu Polu Njumanu prodat je na aukciji u Njujorku za 17,8 miliona dolara, što je svjetski rekord za ručni sat, navela je aukcijska kuća Filips koja je organizovala prodaju.

Sat Roleks Dejtona (Rolex Daytona) poklonila je glumcu 1969. njegova supruga Džoan Vudvord u vreme kada je snimao film Vining (Winning) Džejmsa Goldstouna gdje je igrao vozača trkačkih automobila.

Sat je kupio anonimni kupac poslije 12 minuta nadmetanja preko telefona, navela je firma Filips specijalizovana za satove.

Prethodni rekord za ručni sat bio je iz novembra 2016. kada je sat Patek Filip prodat za 11,1 milion dolara u Ženevi.

Njuman je i sam bio talentovan vozač i već je imao nesreću na motociklu 1965. Njegova supruga je na poleđini sata napisala "Vozi pažljivo, u potpisu ja" (Drive Carefully Me).

Legendarni glumac, dobitnik Oskara za "Boju novca" umro je 2008. godine u 84. godini, i od kada je dobio sat nosio ga je svaki dan do 1984.

Sat koji se vidi na mnogim Njumanovim slikama iz tog vremena nestao je kada je glumac dobio drugi sat Dejtona od svoje supruge, a da niko nije znao šta se desilo s prvom Dejtonom desilo.

On ga je zapravo poklonio Džejmsu Koksu koji je dugo bio dečko njegove starije ćerke Elinor, Nel, Njuman, i koji ga je na kraju prodao na aukciji.

Sat je prodat u okviru prodaje prestižnih satova "Winning Icons" koju je organizovala firma Filps. Na aukciji je sakupljeno ukupno 28,8 miliona dolara.

Bonus video: