Pismo škotske kraljice Meri na aukciji

Pismo je njen apel francuskom ambasadoru u Engleskoj da dopusti siguran prolaz škotskom plemiću Džordžu Daglasu u Francusku, prenosi N1

2322 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pismo koje je napisala škotska kraljica Meri idućeg će mjeseca biti ponuđeno na aukciji i očekuje se da bi moglo da postigne cijenu od 14.000 do 18.000 funti.

Pismo je njen apel francuskom ambasadoru u Engleskoj da dopusti siguran prolaz škotskom plemiću Džordžu Daglasu u Francusku, prenosi N1.

Napisano je u dvorcu Karlajl, dva mjeseca nakon njenog bijega iz dvorca Lohleven u Pertšajeru 2. maja 1568. godine, gdje je bila zatvorena gotovo godinu dana nakon prisilne abdikacije u korist svog malog sina Džejmsa VI.

Meri se nadala da će, pomažući Džordžu Daglasu u osiguravanju puta u Francusku, on posredovati kod francuskog kralja u njeno ime kako bi joj pomogao da osigura slobodu.

Pismo će prodavati 2. februara uživo i onlajn aukcionari kuće "Lyon & Turnbull", čije je sjedište u Edinburgu.

Kejti Marsden, stručnjakinja za rijetke knjige, rukopise i karte u "Lyon & Turnbull", rekla je - "Rijetko se događa da se dokument s njenim rukopisom nađe na aukciji. Imati u ponudi ovo krhko pismo sasvim je posebno".

"Dvanaest redova napisao je advokat i dodatnih šest redova Meri sopstvenom rukom. Pismo je potpisano, 'Votre bien bonne amye, Marie', što u prevodu znači 'Vaša vrlo dobra prijateljica, Meri'.

"S obzirom na Merino jedinstveno mjesto u istoriji, očekujemo veliki interes za ovu prodaju".

U pismu se od francuskog ambasadora traži da pozajmi Džordžu Daglasu, donosiocu, 300 zlatnika i da pregovara s francuskom kraljevskom porodicom kako bi osigurao Džordžov neometani prolaz.

Merin beg iz Lohlevena pomogli su Džordž Daglas i njegov rođak Vilijam.

Otišla je u Englesku kako bi potražila utočište, ali ju je uhapsio Ričard Louter, zamjenik guvernera Kamberlenda i otpratio u dvorac Karlajl.

Kraljicu Meri je kraljica Elizabeta I zatvorila 19 godina prije nego što je pogubljena u dvorcu Foteringej u Nortemptonšajeru 8. februara 1587. kada je imala 44 godine.

Bonus video: