Izvinjenje zbog knjige o izdaji Ane Frank

Holandski izdavač izjavio je da odlaže štampanje novog izdanja knjige u kojem se imenuje čovjek za kojeg smatraju da je nacistima otkrio lokaciju porodice Frank

2690 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Holandska izdavačka kuća izvinila se zbog štampanja knjige u kojoj se identifikuje osoba koja je navodno izdala Anu Frank i njenu porodicu nacistima, piše BBC.

U spornoj knjizi istraživački tim iznosi optužbe na račun čovjeka koji se zove Arnold van den Berg, jer smatraju da je on odgovoran što su Ana Frank i članovi njene porodice uhapšeni tokom Drugog svjetskog rata.

Javnost je osudila ovu knjigu od samog objavljivanja, jer se njom Jevrej optužio bez pretjerano čvrstih dokaza.

BBC je kontaktirao holandskog izdavača Amboa Antosa, kao i autora knjige i izdavača na engleskom jeziku.

U knjizi koja se bavi izdajom Ane Frank i njene porodice se tvrdi da je Jevrej van den Berg najvjerovatnije nacistima otkrio njihovu lokaciju kako bi spasao sebe i svoje najbliže.

Istraživački tim koji čine istoričari i drugi eksperti, uključujući i agente FBI-a, šest godina se bavio ovom tematikom, koristeći moderne istraživačke tehnike, uključujući i vještačku inteligenciju.

Međutim, javnost nije bila zadovoljna nakon objavljivanja knjige, ali ni fondacija Ane Frank stacionirana u Švajcarskoj, koja je za medije iz te zemlje iznijela optužbe da je istraživanje "puno grešaka".

Nakon ovakvih kritika, holandski izdavač u javnom pismu je kanadskog autora Rozmarija Salivana obavijestio da je trebalo da zauzme "kritičniji stav" prema knjizi.

"Čekamo odgovore istraživača na nova pitanja koje je pokrenula ova knjiga, ali i odlažemo do daljnjeg odluku da štampamo još jedno izdanje. Izvinjavam se iskreno svima koje je ova knjiga uvrijedila", poručio je Antos.

U međuvremenu se oglasio i Piter van Tvisk, jedan od istraživača, ističući da nikada nisu tvrdili da su njihovi zaključni potpuno tačni. On je kazao da njihova teorija ima "mogućnost tačnosti od 85 odsto", te da se nada da će drugi stručnjaci dopuniti ovu njihovu prazninu.

Ana Frank je bila jevrejska djevojčica koja je umrla u nacističkom koncentracionom logoru Bergen-Belsen 1945. godine, gdje je završila nakon dvije godine skrivanja. Njen dnevnik, koji je vodila u tom periodu, objavljen je nakon njene smrti 1947. godine i važi za najpoznatije pisano iskustvo jevrejskog života tokom rata, a prevedeno je na 70 jezika.

Bonus video: