Stripovi sa likom Garfilda na aukciji

Osoba koja na licitaciji krajem februara ponudi najviše novca, naćiće se u elitnom društvu, s obzirom na to da originalne crteže Garfilda posjeduju i pisac Stiven King i režiser Stiven Spilberg

1376 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Heritage Auctions
Foto: Heritage Auctions

Od svog prvog objavljivanja 1978. godine, Garfild je postao sinonim za "neuvredljivi strip o ogorčenim mačkama", a lik narandžaste mačke koji je osmislio i nacrtao Džim Dejvis godinama se pojavljuje na šoljama, majicama i drugim raznim proizvodima.

Za ljubitelje Garfilda snimljen je i film, ali i animirana serija.

Iako ovaj strip Dejvis više ne crta, obožavaoci njegovog djela mogu doći u posjed originalnih crteža, jer ih je Heritage aukcijska kuća postavila na prodaju.

Neki od crteža za koje se mogu nadmetati ljubitelji stripa i Garfilda, datiraju iz 1976. godine.

Aukcija pod nazivom "The Art of Garfield Comics & Comic Art Showcase", počeće 24. februara i obuhvatiće ne samo stripove sa narandžastom mačkom, već i radove koje je Dejvis crtao u promotivne svrhe.

Tako će neko ko izdvoji dovoljno novca moći da posjeduje crtež Garfilda koji izgovara čuvenu rečenicu: "Mrzim ponedjeljke".

Garfild
foto: Heritage Auctions

Ovo nije prvi put da se Dejvisovi radovi nađu na aukciji, jer su se radovi u vlasništvu kompanije Paws 2019. godine našli u prodaji. Dejvis je tada u razgovoru za The New York Times pojasnio da je njihova vrijednost veća, zato što više ne crta stripove olovkom na papiru, već je svoje projekte sa razvojem tehnologije prenio u virtuelni svijet. Tako od 2011. godine koristi notepad za crtanje stripova.

Raniji stripovi sa likom Garfilda dostizali su cijenu u rasponu od 500 do 700 dolara, a jedan od njih prodat je za tri hiljade.

Osoba koja na licitaciji krajem februara ponudi najviše novca, naćiće se u elitnom društvu, s obzirom na to da originalne crteže Garfilda posjeduju i pisac Stiven King i režiser Stiven Spilberg. Njima je svoje radove poklonio lično Dejvis, kada je saznao da su veliki fanovi mačka Garfilda.

Strip prati doživljaje i razmišljanja Garfilda, debelog narandžastog mačora, njegovog vlasnika, Džona Arbakla, i psa Odija. Prvi strip objavljen je 19. juna, pa tog datuma Garfild u stripu svake godine slavi rođendan.

Bonus video: