Liam Nison - akcioni heroj u 70. godini

”Uglavnom pomislim da je lik pisan kao junak od 29 godina”, nastavlja on, a zatim dodaje da brzo u glavi svoje godine zamijeni sa 55, 56 ili 57.

3766 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Glumac iz Sjeverne Irske, Liam Nison, za nekoliko mjeseci obilježiće životni jubilej, s obzirom na to da 7. juna puni 70 godina, a njegova karijera ne usporava, čak ni kada je riječ o ulogama u akcionim trilerima.

Jedan od posljednjih filmova koje je snimio “Blacklight” 11. februara imaće svjetsku premijeru, a tim povodom u razgovoru za magazin Today Nison je otkrio kako je to kada vam u Holivudu u poznim godinama nude uloge akcionog heroja.

”Počeo sam da dobijam samo scenarije za akcione trilere”, uz smijeh ističe popularni glumac i dodaje kakva je njegova reakcija kada ih pročita.

”Uglavnom pomislim da je lik pisan kao junak od 29 godina”, nastavlja on, a zatim dodaje da brzo u glavi svoje godine zamijeni sa 55, 56 ili 57.

”Ove godine ću napuniti 70, ali i dalje prolazim sa tom forom”, priznaje on, iako se nada da će uskoro moći da se riješi titule “akcionog heroja”.

”Mislim da će ponude za takve filmove ubrzo da se iscrpe, moraju. Publika nije glupa. U jednom trenutku će reći - ovaj čovjek ima više od 70 godina. Tako da ću uskoro morati da završim sa tim”, prokomentarisao je glumac.

Iako je tokom svoje karijere imao zapažene uloge i u dramski ozbiljnijim ostvarenjima, poput “Šindlerove liste” koje mu je donijelo nominaciju za Oskara, ali i odobravanje filmskih kritičara, u 2018. godini tada 50-godišnjak zaigrao je u akcionom filmu “Taken”.

Ta uloga donijela mu je status akcionog heroja širom svijeta.

”Jednostavno volim tu vrstu fizičkog angažmana”, kaže Nison, a zatim priznaje da je umalo sabotirao rečenicu koju izgovara u tom filmu, po kojoj je postao i najpoznatiji, a koju upućuje u filmu “Taken” negativcu koji je kidnapovao njegovu ćerku: “Tražiću te, naćiću te i ubiću te”

”Kada smo snimali tu scenu pomislio sam - ovo je glupost. Ovo je stvarno glupost. A onda sam pitao da li možemo taj dio da izbacimo iz scene”, prisjetio se glumac.

Srećom po publiku, ali i njegovu karijeru, režiser nije pristao.

Nakon uloge u “Taken” uslijedili su angažmani u više od 50 filmova, među kojima su i brojna animirana ostvarenja u kojima je pozajmljivao glas junacima, a nakon “Blacklight” u bioskope će stići i film “Memory” koji je trenutno u postprodukciji.

Bonus video: