Kolekcija fotografija Ričarda Gira na aukciji

Američki glumac koji je igrao u više od 58 filmova, tokom svoje karijere sakupio je preko 150 fotografija iz 19. i 20. vijeka

3665 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Iako mnogi misle da Ričard Gir uglavcnom pozira pred fotoaparatima, ispostavilo se da je i veliki ljubitelj fotografije te da ima veliku kolekciju koja će se biti na prodaju posredstvom aukcijske kuće Christie's.

Američki glumac koji je igrao u više od 58 filmova, tokom svoje karijere sakupio je preko 150 fotografija iz 19. i 20. vijeka.

Naime, kako je često zbog prirode posla sarađivao sa fotografima, Gir je sa njima razvio saradnju i počeo da otkupljuje fotografije koje su mu se dopale.

Kako je objasnio ovaj 72-godišnjak, kupovao je one fotografije koje su mu davale osjećaj misterioznosti i vizuelne priče kroz emocije.

Girova kolekcija sadrži i fotografije poznatih ličnosti poput francuskog slikara Gustava Le Greja, američkih fotografa Karletona Vatkinsa i Edvarda Vestona i njihove italijanske koleginice Tine Modoti.

U razgovoru za Hollywood Reporter, Gir je kazao da sebe ne smatra kolekcionarom već osobom "koja jednostavno kupuje stvari koje mu se sviđaju".

Vrijednost kolekcije se trenutno procjenjuje na dva miliona dolara, a njihova izložba može se pogledati od 23. do 26. marta u Cristie's galeriji u Los Anđelesu. Na dan otvaranja izložbe počeće online aukcija, koja će trajati do 7. aprila.

Bonus video: