Brend Balenciaga revijom podržao Ukrajinu

"Rat u Ukrajini bio je okidač za bol i post traumu koju nosim u sebi još od 1993. godine, kada se isto desilo u mojoj domovini", napisao je dizajner koji je imao 12 godina kada je sa još 250 hiljada Gruzijaca napustio svoju zemlju bježeći od rata

1896 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Instagram
Foto: Instagram

Muškarci i žene gaze po snijegu, spuštenih glava dok im vjetar duva u lice, a u vreći u rukama nose svoje najbitnije stvari - iako zvuči kao opis izbjeglica, u pitanju je revija brenda Balenciaga, kojom je na simboličan način pružena podrška Ukrajincima koji su primorani da napuste svoje domove.

"Ogrtači na njima vrijede stotinu dolara, na nogama imaju visoke potpetice, ali u sličnom izdanju više od milion Ukrajinaca je pobjeglo iz svojih domova za samo nedjelju dana, pa je aluzija brenda Balenciaga vrlo jasna", piše The Guardian.

"Bilo je pomalo neprijatno gledati, sa utiskom da se kriza čovječanstva koristi kao estetika, a opet, mnogi u publici vidjeli su to kao human i moćan prikaz empatije", dodaje Džes Kartner Morli, modna novinarka tog lista.

Ipak, za kreativnog direktora modnog brenda, Demna Gvasalia, ovo je bila lična priča.

"Rat u Ukrajini bio je okidač za bol i post traumu koju nosim u sebi još od 1993. godine, kada se isto desilo u mojoj domovini", napisao je dizajner koji je imao 12 godina kada je sa još 250 hiljada Gruzijaca napustio svoju zemlju bježeći od rata.

Njegovo pismo bilo je ostavljeno na svakom od 525 sjedišta ispred modne piste, zajedno sa majicom na kojoj je odštampana ukrajinska zastava.

"Nedjelja mode djeluje kao apsurdnost u ovo trenutku, ali njeno otkazivanje značilo bi predaju zlu koje me povređuje već 30 godina", poručio je Gvasalia.

Nakon revije, on se obratio i publici iz bekstejdža:

"Ovo sam bio ja. Vidio sam sebe prije 30 godina, kao dijete u skloništu, koje ne zna da li će krov pasti na njegovu glavu", istakao je modni dizajner.

"Moda sada nije bitna. Naša poruka mora biti - ljubav i mir", dodao je on.

Kako je kasnije ispričao za medije, kada je koncept revije planirao prije šest mjeseci, snijeg je trebalo da predstavlja klimatske promjene, ali je Gvasalia već pripremljen šou iskoristio za promociju drugih vrijednosti.

I zvanice su podržale ovu odluku, a među njima je bila i glumica Salma Hajek koja je izjavu dala u majici sa ukrajinskom zastavom.

"Bila je ovo sjajna umjetnička instalacija. Imali su nešto lijepo da kažu", prokomentarisala je ona.

Brend Balenciaga je obustavio slanje svojih kreacija u Rusiju i proidružio se World Food Programme organizaciji u pomaganju izbjeglicama.

Louis Vuitton, Dior, Hermes, Chanel, Prada, Gucci, Saimnt Laurent, Cartier i Burberry ujedinili su se i zatvorili svoje radnje u Rusiji, a takođe su obustavili i online prodaju i isporuku robe za tu zemlju.

Luxury goods kompanija koja obuhvata i Vuitton i Dior, u Rusiji ima 124 radnje, te su potvrdili da iako su pokrenuli bojkot Rusije i zatvorili radnje, nastaviće da plaćaju svojih tri i po hiljade zaposlenih, a isto će učiniti i Chanel.

Bonus video: