Umjesto tri, sakupili 30 miliona dolara

Glumački par pokrenuo je kampanju za doniranje novca kojim će se pomoći ukrajinskim izbjeglicama

7363 pregleda 2 komentar(a)
Foto: printscreen
Foto: printscreen

Glumački par Mila Kunis i Ešton Kučer sakupili su više od 30 miliona dolara pomoći za izbjeglice iz Ukrajine, koji su napustili svoju zemlju bježeći od sukoba sa Rusijom, prenosi CNN.

Kuni i Kučer, koji su se proslavili igrajući kao tinejdžeri u seriji “Vesele sedamdesete”, ranije su planirali da sakupe donacije u iznosu od tri miliona.

U video klipu koji su Kučer podijelio na svom profilu na društvenoj mreži Instagram, njegova supruga poruga se zahvaljuje svima koji su pomogli u prikupljanju novca.

”Više od 65 hiljada vas je doniralo. Mi smo puni zahvalnosti zbog podrške”, kazala je glumica, dodajući da je svjesna da donacije neće riješiti krizu između dvije zemlje.

”Ali naš zajednički napor može osigurati lakši pad za mnoge ljude dok idu naprijed u nesigurnu budućnost”, istakla je ona.

”Mi ćemo učiniti sve što možemo da osiguramo da ljubav koju ste pružili u sklopu ove kampanje pronađe put do maksimalnog uticaja na one kojima je to najpotrebnije. S obzirom na to da donacije nastavljaju da pristižu, tretiraćemo svaki dolar kao da je doniran iz našeg džepa”, obećao je Kučer.

Internacionalna organizacija za migracije iznijela je podatak da je od početka ruske invazije na Ukrajinu, krajem februara, tu zemlju napustilo više od tri miliona izbjeglica, te da je većina njih sada u susjednim zemljama, odnosno Rumuniji, Moldaviji i Poljskoj. Takođe, oko 6.48 Ukrajinaca je napustilo svoje domove, jer su zbog bezbijednosti preseljeni u druge djelove te zemlje.

Prema javnim podacima sa sajta GoFundMe, za prikupljanje novca, do nedjelje veče oko 69.300 pojedinaca uplatilo je pomoć koja sada broji 34 miliona dolara.

Kunis, koja ističe da je “ponosna Ukrajinka” u videu kojim je najavila početak kampanje, otkrila je da je rođena u 1983. godine u ukrajinskom gradu Černivci, ali se kao djevojčica sa roditeljima preselila u Sjedinjene Američke Države.

”Ukrajinci su ponosan i hrabar narod koji zaslužuje našu pomoć u vrijeme kada im je najpotrebnija. Nepravedni napad na Ukrajinu i čovječanstvo je razočaravajuće i ljudima u toj zemlji je potrebna naša podrška”, kazala je glumica ranije.

Sav novac koji su ona i Kučer sakupili uz pomoć GoFundMe platforme biće jednako podijeljen između dvije organizacije: kompaniju za transport Flexport koja organizuje slanje paketa pomoći za Ukrajinske izbjeglice u Poljskoj, Rumuniji, Mađarskoj, Slovačkoj i Moldaviji, i Airbnb firmi koja besplatno obezbjeđuje onlajn oglašavanje (i pronalaženje) privremenog smještaja.

Glumačkom paru pridružile su se i druge zvijezde poput glumaca Blejk Lajvli i Rajana Rejnoldsa, koji takođe sakupljaju donacije za ukrajinske izbjeglice, ali i poznata manekenka Điđi Hadid koja je donirala svoj mjesečni honorar.

Bonus video: