Nominacije obezbjeđuje Kejt Blanšet

Najduže ostvarenje koje je ove godine nominovano u kategorii za najbolji film je "Drive My Car" sa 179 minuta, ali u istoriji Oskara najduže djelo je "Gone With The Wind" u trajanju od 238 minuta

2424 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

U nedjelju veče Holivud će doživjeti kulminaciju kada je u pitanju sezona dodjele nagrada, sa Oskarom koji je najprestižniji događaj u svijetu filma. Nominovana ostvarenja poput "Dune", "West Side Story", "King Richard" i "Belfast" vratili su publiku u bioskope, a njima se u trci za najbolji film pridružuju i "Don't Look Up", "Coda", "Tick Tick... Boom!" i "Being The Ricardos".

U susret ceremoniji dodjele Oskara, BBC izdvaja zanimljive informacije o ovogodišnjem izdanju, a jedna od takvih je i mogućnost da Džudi Denč obori rekord. Veteranka britanskog filma mogla bi postati najstarija osoba koja je nagrađena Oskarom, nakon što je nominovana za ulogu u "Belfast".

Ona ima 87 godina, a najstarija osoba nagrađena Oskarom trenutno je Entoni Hopkins, koji je četiri godine mlađi od Denč i koji je statuu dobio 2021. godine za ulogu u filmu "The Father".

Ipak, kada je u pitanju nominacija, rekord drži Kristofer Plamer, koji je imao 88 godina kada je nominovan zahvaljujući ulozi u filmu "All The Money In The World" 2018.

Najduže ostvarenje koje je ove godine nominovano u kategorii za najbolji film je "Drive My Car" sa 179 minuta, ali u istoriji Oskara najduže djelo je "Gone With The Wind" u trajanju od 238 minuta.

Međutim pravi rekorder među svim filmovima koji su nagrađeni u bilo kojoj kategoriji je "War and Peace" sa nevjerovatnih 414 minuta, odnosno skoro sedam sati. Ovaj film nagrađen je 1968. godine u kategoriji za najbolja strana ostvarenja.

Ove godine Oskar je obezbijedio Džejn Kampion revanš meč sa Stivenom Spilbergom. Naime, režiserka je 1994. godine bila nominovana za film "The Piano", ali je tada Spilberg osvojio Oskara za "Schindler's List". Ove godine oboje su nominovani u kategoriji za najbolji film sa "Power of the Dog" i "West Side Story".

Tajna uspjeha za osvajanje Oskara još uvijek nije poznata, ali jeste za nominacije, pa statistike kažu da je najbolja šansa ukoliko je u glumačkoj postavi Kejt Blanšet. Čak devet filmova u kojima je igrala, među kojima su "Elizabeth", "Babel", "The Aviator", "The Curious Case of Benjamin Button" i tri dijela "Lord of the Rings" bilo je nominovano za Oskara. Ove godine igrala je u dva ostvarenja koja su u trci za glavnu nagradu - "Don't Look Up" i "Nightmare Alley".

Rekord bi mogao da obori i "West Side Story" - ukoliko osvoji Oskara, to bi bio prvi rimejk koji je osvojio statuu za najbolji film, a rađen je po ostvarenju koje je takođe osvojilo tu nagradu.

Ono što je interesantno ove godine su i porodične veze nominovanih. Havijer Bardem i Penelope Kruz, oboje nominovani za glavnu ulogu, u braku su od 2010, dok su Kirsten Danst i Džes Plemons (nominovani za sporedne uloge) vjereni od 2017. i imaju dvoje djece. Film "Cyrano" ima posebnu priču, Režiser Džo Rajt ima dijete sa glavnom glumicom Hejli Benet, a Piter Dinklidž oženjen je sa scenaristkinjom Erikom Šmit.

"Flee" se sa druge strane izdvaja kao jedini film nominovan u tri kategorije, za najbolji animirani, najbolji dokumentarni i najbolji internacionalni film.

Interesantan je i podatak da ove godine nema poklapanja u kategorijama najbolji film i najbolja glavna ženska uloga. Tako su nominovane Džesika Čestejn, Nikol Kidman, Olivia Kolman, Kirsten Danst i Penelope Kruz, ali ne i filmovi u kojima igraju.

Bonus video: