Šanta Panta i drugari iz Kuča

Radojica Stanković navikao je da najmlađima izmami osmijeh, zagrije dlanove i uljepša dan

1845 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Dječiji zabavljač iz Nikšića Radojica Stanković, poznatiji kao Šanta Panta, navikao je da najmlađima izmami osmijeh, zagrije dlanove i uljepša dan. Tako je bilo i na Ublima, u Kučima, u školi “Đoko Prelević”.

Pjevali su zajedno mali i veliki drugari, pričali o dječjim pravima, a čule su se i basne i bajke. Bilo je priče i o prvim simpatijama, poljupcima, o lepršavim ljubavima. Uživali su i djeca i zabavljač.

”Srećan sam što sam uspio da izmamim osmjehe na licima djece koja već dugo čekaju da dođem u njihov kraj i da zajedno provedemo vrijeme u školi kroz pjesmu i druženje. Ovdje sam bio prije 25 godina, kada sam nastupao u staroj školi na Medunu, i evo sada na Ublima, prelijepom kraju u kome se vjekovima čuvaju vrijednosti ovdašnjeg čovjeka kao div junaka i kao glave porodice”, kazao je Šanta Panta koji je u februaru 1988. obukao šareni kostim i od tada ga, na radost mališana, ne skida.

Šanta Panta u školu “Đoko Prelević” nije došao sam. Imao je i “pojačanje” - mališane iz podgoričkog vrtića “Đina Vrbica”.

“Sve je funkcionisalo kao sat. Nevjerovatna je bila radost mališana, ali i moje zadovoljstvo. Pjevale su se moje i pjesme drugih autora i što me posebno obradovalo djeci one nijesu bile nepoznate. Moj dolazak u Kuče bio je motivisan samo jednim ciljem - da izmamim osmjeh na licima djece sa sela. I u tome sam uspio”, kazao je Stanković.

U školi na Ublima, prvoj obrazovnoj ustanovi u Kučima, nastavu pohađa 54 učenika. Škola datira još iz 1883. godine, a od 1962. postaje matična i u njen sastav ulaze isturena odjeljenja po selima.

Direktor Radomir Šćepanović podsjetio je da je prvi učitelj u školi, koja je od Podgorice udaljena 18 kilometara, bio pop Vuko Čejović.

”Najpoznatiji je bio Arso Milatović, koji je kasnio radio kao crnogorski diplomata. Zgrada osnovne škole počela je da se gradi 1958. godine da bi bila useljena tri godine kasnije. Nadamo se da će škola u budućnosti brojati više đaka nego danas. Moram napomenuti da je kult vojvode Marka Miljanova ovdje prisutan od rođenja pa do smrti svakog Kuča. Nadahnjuju se generacije njegovim primjerima čojstva i junaštva”, kazao je Šćepanović. Sv. M.

Bonus video: