Jedna petina gmizavaca širom svijeta u opasnosti od izumiranja

Studija o gmizavcima u kojoj je učestvovalo oko 1.000 naučnika i 52 koautora započeta je 2005. godine ali je usporena zbog izazova u prikupljanju sredstava

2645 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Oko 21 odsto od 10.196 analiziranih vrsta gmizavaca širom svijeta je u opasnosti od izumiranja, prema novoj sveobuhvatnoj procjeni hiljada vrsta objavljenoj danas u časopisu "Nejčr" (Nature).

Među vrstama koje su klasifikovane kao ugrožene, kritično ugrožene ili podložne izumiranju su i svijetu poznate kraljevske kobre iz južne i jugoistočne Azije.

Slične procjene prethodno su sprovedene za sisare, ptice i vodozemce koje su poslužile kao izvor informacija vladama dok odlučuju o granicama nacionalnih parkova i dodjeljuju sredstva za zaštitu životne sredine.

Studija o gmizavcima u kojoj je učestvovalo oko 1.000 naučnika i 52 koautora započeta je 2005. godine ali je usporena zbog izazova u prikupljanju sredstava.

Koautor studije i zoolog Brus Jang rekao je da je za to razlog veća fokusiranost na očuvanje krznenih i pernatih vrsta kičmenjaka.

Morska iguana sa Galapagosa, jedini gušter na svijetu prilagođen morskom životu, klasifikovana je kao podložna izumiranju.

Tom gušteru je trebalo pet miliona godina da se prilagodi moru i njegovim izumiranjem može biti izgubljeno toliko evolucione istorije.

Bonus video: