Proljeće je savršeno vrijeme za sadnju cvijeća: Ljepota, boje, raskoš...

Ne postoji određeni datum kada bi trebalo saditi cvijeće. Sadnja zavisi isključivo od vremenskih uslova i vrste biljke

8533 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Proljeće je za mnoge najljepše godišnje doba. S razlogom, jer tokom ovog godišnjeg doba priroda ima priliku pokazati svu svoju ljepotu, boje i raskoš. Drveće pupi, a proljećne cvijeće cvjeta u živopisnim bojama. Savršeno vrijeme za sadnju cvijeća u vrtu u kojem ćemo uživati već u kasno proljeće, ljeto pa sve do jeseni.

Kada je najbolje vrijeme za sadnju?

Ne postoji određeni datum kada bi trebalo saditi cvijeće. Sadnja cvijeća zavisi isključivo od vremenskih uslova i vrste biljke. Neki ljubitelji cvijeća već sa prvim zracima sunca počinju sadnju cvijeća, što je pogrešno, jer neke biljke neće preživjeti povremeni mraz koji se javlja u rano proljeće.

Evo predloga koje cvijeće da sadite.

Begonije

Begonije oduševljavaju ne samo svojim šarenim cvjetovima već i lijepo raspoređenim listovima. Sade se u blago kisjelu podlogu bogatu hranljivim sastojcima. Ne vole previše vlage, a savršena podloga za begonije pripremljena je od mješavine treseta sa zemljom ili kompostom. Ukoliko želite da biljke rano procvjetaju, sadite ih u zatvorenom prostoru, a potom ih, kada prestane opasnost od mraza preselite napolje.

Begonije
Begonijefoto: Shutterstock

Dalije

Dalije su predivne visoke biljke koje svakom vrtu daju neku vrstu “drame”. Obožavaju sunce i ne zahtijevaju preveliku brigu. Treba ih zalivati samo u slučaju suše. Sjeme dalije može se posaditi u aprilu direktno u gredice, a cvjetaju čitavo ljeto do prvih zahlađenja.

Gladiole

Kada se uslijed velikih vrućina sve ostale biljke uspavaju, ovaj vrtni cvijet oduševljava svojim cvijetovima. Lukovice se sade u proljeće u dobro pripremljenu zemlju na dubini od 15 do 25 centimetara. Vole sunce, a cvjetaju tokom cijelog ljeta, sve do prvih zahlađenja. Svake dvije nedjelje treba ih malo okopati, kako bi se osvježile.

Gladiole
Gladiolefoto: Shutterstock

Neven

Neven je omiljena biljka vrtova, a osim ljepotom osvaja i svojim ljekovitim svojstvima. Sjeme nevena sadi se u aprilu i maju, a cvjetaju od maja sve do prvih zahlađenja. Kako bi zadržao svoju ljepotu, neven je potrebno redovno rezati. Ukoliko ga namjeravate koristiti za liječenje ili čaj, najbolje vrijeme za berbu je u avgustu, jer je cvijet nevena tada najkvalitetniji.

Suncokret

Suncokret se sije u proljeće, najčešće u maju, a cvjeta od maja do septembra. Idealan je za sadnju uz ogradu. Voli sunce i vlagu, a tlo pogodno za njegov rast je ono bogato kiseonikom. Pri uzgoju suncokreta velika važnost pridaje se gnojidbi fosfornim gnojivima jer je fosfor ključan za cvjetanje.

Suncokret
Suncokretfoto: Shutterstock

Maćuhice

Iako ih je najbolje saditi u jesen, ovaj dvogodišnji cvijet može se saditi i u proljeće. Ukrašavaju vrtove i balkone, a imaju i bogata ljekovita svojstva: liječi od reume, artritisa, a posebno je dobra kod problema s disanjem te kožnih oboljenja kao što su ekcemi ili akne. Maćuhice cvjetaju od proljeća, a kako nisu zahtjevne dobro podnose i sunce i sjenku. Potrebno ih je jedino redovno zalivati i skidati im uvele cvjetove.

Kale

Njihovo pravo mjesto je uz vodene površine, zato ih zalivajte umjereno, kada uočite da je zemlja suva. Šarene kale traže potpuno osunčane pozicije ili najviše blagu sjenku. U jače zasenjenim pozicijama cvjetanje je malo, a biljke slabe.

Kale
Kalefoto: Shutterstock

Afrički luk

Ako tražite bilju koja će vrt uljepšati odmah, birajte ovu brzorastuću biljku otpornu na sušu sa peteljkama koje kreiraju eksplozivnu cvjetnu glavicu. Prvi put cvjetaju vrlo rano, a zatim ponavljaju cjvetanje sa višestrukim klasovima.

Gardenija

Za aromatičan dodatak vašem vrtu, razmislite o sadnji cvijeća slatkog mirisa, kao što je sorta gardenije koja cvjeta u proljeće. Ova biljka stvara zapanjujuće bijele pojedinačne cvjetove sa sredinom obojanom u vibrantnu žutu boju. Sorte poput ScentAmazing počeće latice otvarati u proljeće i trebale bi ponovno cvjetati tokom jeseni, a mogu se pohvaliti i tamnim zimzelenim lišćem koje će zadržati tijekom cijele godine.

Gardenija
Gardenijafoto: Shutterstock

Pored sezonskog cvijeća u baštu možete posaditi i neke višegodišnje biljke kao što su plameni cvijet, lažni ljiljan i puzavac.

Plameni cvijet sadi se u dobro drenirano zemljište. Voli hladovinu, zato za njega birajte mjesto daleko od sunčevih zraka.

Nasuprot plamenom cvijetu, puzavac obožava sunce, dok lažni ljiljan najbolje napreduje u vlažnom tlu.

Sadnja

Prilikom sadnje treba pripaziti na dubinu sadnje i zemlju u koju planirate da posadite biljke. Treba imati na umu da lukovičasto cvijeće ne podnosi stajski gnoj i nepropusno tlo, zbog toga zemlja treba da bude pjeskovita, odnosno propusna.

cvijeće
foto: Shutterstock

Manje lukovice treba saditi oko 15 centimetara u dubinu, a veće na dubinu od oko 30 centimetara. Sadite biljke nakon što prestane povremeni mraz. Biljke koje se presađuju s mjesta na mjesto mogu se presaditi čim vlažnost zemlje to dopusti i kada se zemlja odmrzne. Gomolji (oraščići) se mogu saditi čim temperatura zemlje pređe pet stepeni Celzijusa.

Bonus video: