Koje su sve prednosti baštovanstva?

Za razliku od šetnje i trčanja, baštovanstvno podstiče i vašu kreativnost. Dok budete čupali korov i raspoređivali zemlju u vašoj bašti sa namjerom da sadite cvijeće slobodno možete da računate da ste upravo odradili učinkovit kardio trening

3782 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Koristi od sadnje cvijeća su višestruke, pa šarena i lijepa bašta nije jedina nagrada koju dobijamo. Često umije da bude iscrpno, ali uglavnom nas opušta i doprinosi boljem raspoloženju.

Sagorijevanje kalorija

Bavljenje baštovanstvnom, tvrde stručnjacij sagorijeva oko 330 kalorija na sat, što ga svrstava negdje na skali između hodanja i trčanja. Ovo djeluje iznenađujuće ako nikad niste uzeli baštenski alat u ruke. Kopanje zemlje lako zna da vam zada bolne mišiće narednog dana. Za razliku od šetnje i trčanja, baštovanstvno podstiče i vašu kreativnost. Dok budete čupali korov i raspoređivali zemlju u vašoj bašti sa namjerom da sadite cvijeće slobodno možete da računate da ste upravo odradili učinkovit kardio trening.

Pomaže u smanjenju anksioznosti i depresije

Baštovanstvno se oduvijek povezivalo sa smanjenjem osjećaja stresa, anksioznosti i depresije. Možda ste i čuli za izraz hortikularna terapija, koja uključuje sadnju biljaka i brigu o njima sa ciljem poboljšanja mentalnog i fizičkog zdravlja. Ovi tretmani najviše pomažu osobama koje žive same, koje borave u domovima za stare, kao i svima onima koji se iz zdravstvenih razloga ne mogu aktivno baviti sportom.

Zemlja je prirodni pokretač dobrog raspoloženja

Istraživaja pokazuju da posebna vrsta bakterija koja se nalazi u zemlji, utiče na aktivaciju neurona u mozgu koji oslobađaju hormon serotonin. Svakako nije potrebno da uzmete komad zemlje i stavite ga pod nos da biste iskusili ovo jedinstveno stanje, već jednostavno provedite neko vrijeme u svom dvorištu ili bašti; zasadite red cvijeća i stopite se sa prirodom.

Povećava nivo vitamina D

Izuzetno velik broj odraslih osoba, čak 40 odsto njih pati od nedostatka vitamina D u organizmu. Budući da naše tijelo nema sposobnost proizvodnje ovog vitamina potrebno je da ga unesemo ili putem hrane, ili boravkom na otvorenom. Samo pola sata dnevno je potrebno da provedete u svojoj bašti kako bi napunili rezerve vitamina D u tijelu. Ovaj vitamin je važan jer smanjuje rizik od oseteoporoze, raka, depresije i mišićne slabosti.

Poboljšava pamćenje

Studije pokazuju da je baštvanstvno važan faktor pri poboljšanju pamćenja. Naime, ono pomaže pri faktorima rasta moždanih nerava povezanih sa pamćenjem, kod osoba koje su prešle sedmu deceniju života. Kao i svi rituali koje sprovodite baštovanstvno od vas traži dosljednost, a to je važno jer sledeći svoje jučerašnje korake vi zapravo podstičete vaše pamćenje da bude aktivno.

Snižava krvni pritisak

Pored smanjenja anksioznosti i depresije baštovanstvno takođe smanjuje šanse od moždanog i srčanog udara. Ono predstavlja jednostavan način da ispunite srce dovoljnom količinom krvi bez većeg napora. Samim tim ako se redovno posvećujete sadnji biljaka i njihovoj njezi vaš krvni pritisak će biti u normali i vi ćete bolje funkcionisati.

Bonus video: