"Rukopis je bio ponuđen na jednoj aukciji u Njemačkoj"

Drevni Nostradamusov rukopis nađen u Njemačkoj i vraćen u Italiju

Mišel de Notrdam, astrolog s početka 16. vijeka, živeo je u Francuskoj i poznatiji je kao "Nostradamus", autor je proročanstava čija forma u stihovima dozvoljava višestruka tumačenja

4076 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Drevni rukopis na latinskom astrologa Nostradamusa, koji je nestao ne zna se kada u Italiji, nađen je u Njemačkoj i vraćen u biblioteku u Rimu kojoj pripada, objavila je u četvrtak italijanska policija.

Nije poznato kada je taj redak rukopis ukraden iz Centra za istorijske studije u Rimu koji pripada vjerskoj zajednici, objasnili su karabinjeri u saopštenju.

Krađa je otkrivena i istraga je počela tek kada se saznalo da će taj rukopis biti ponuđen na jednoj aukciji u Njemačkoj.

Na jednoj od stranica rukopisa predstavljenog na sajtu aukcijske kuće, karabinjeri su vidjeli pečat koji potvrđuje da rukopis pripada biblioteci u Rimu odakle je nestao.

Aukcija rukopisa, zakazana za maj 2021. godine, blokirana je zahvaljujući pravosudnoj saradnji Italije i Njemačke, prenosi N1.

Rukopis je bio u posjedu policije Štutgarta do četvrtka, kada je vraćen u rimsku biblioteku.

Mišel de Notrdam, astrolog s početka 16. vijeka, živeo je u Francuskoj i poznatiji je kao "Nostradamus", autor je proročanstava čija forma u stihovima dozvoljava višestruka tumačenja.