agresivan pas je produkt svoje okoline, a ne gena

Istraživanje: Rasa psa nije pokazatelj karaktera

U studiji je vršeno ispitivanje genetike 2.155 pasa i anketirano je 18.385 vlasnika pasa. Rezultati su pokazali da se ponašanje može predvidjeti samo u devet odsto slučajeva

2535 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Istraživači sa Harvarda, MIT-a i Darvinove Ark Fondacije otkrili su da rasa psa nije pokazatelj karaktera. Većina onoga što znamo o ponašanju različitih rasa zasnovano je na anegdotama i stereotipima.

U studiji je vršeno ispitivanje genetike 2.155 pasa i anketirano je 18.385 vlasnika pasa. Rezultati su pokazali da se ponašanje može predvidjeti samo u devet odsto slučajeva.

"To kako pas izgleda nam ne govori i kako će se ponašati", kaže Mardži Alonso, jedna od autorki studije.

Porijeklo pripitomljenih pasa

Psi su, prije nego što ih je čovjek pripitomio, bili vukovi. Tek kad je čovjek počeo da ih uzgaja i miješa rase, nastali su, na primjer, zlatni retriver ili mops.

Ketrin Lord, koja je takođe radila na studiji, kaže da psi potiču od vukova koji su preživjeli u ranim godinama ljudske civilizacije hraneći se otpadom koji su stvorili ljudi. Kad su počeli da žive bliže ljudima, Lord kaže da su najvjerovatnije oni usvojili nas, a ne obrnuto.

Ljudi su, potom, shvatili da mogu da imaju koristi od pasa, na primjer u odbrani od divljih životinja i čuvanju stada.

"Čovjek je započeo neki vid selekcije, ali se to ne može smatrati uzgajanjem u onom smislu koji postoji danas", kaže Lord.

Ističe da je čovjek prosto nagrađivao one pse koji su dobro radili svoj posao sa više hrane i na taj način počeo da ih trenira. Time se povećavala šansa da će neki pas preživjeti, razmnožiti se i prenijeti svoje osobine na novu generaciju.

Geni svakako igraju ulogu

Savremeni uzgoj pasa više je fokusiran na njihov izgled, ali ponašanje pasa je produkt istorijskog prilagođavanja ljudskom okruženju. Neke karakteristike, poput sklonosti da se vezuju za ljude, da reaguje na komande i specifičnosti zavijanja, mogu se pripisati rasi.

Međutim, osobina kao što je agresija ne može da se predvidi zbog rase. Naučnici su utvrdili da je agresivan pas produkt svoje okoline, a ne gena.

Zakonom zabranjene rase

U nekim zemljama zakoni zabranjuju posjedovanje nekih rasa, ili pak traže da vlasnici tih pasa plaćaju više osiguranje.

SAD, na primjer, imaju brojne propise koji zabranjuju određene rase, a četiri vrste terijera ne mogu ni da uđu u Njemačku. U pitanju su bul terijer, pit bul terijer, američki stafordski terijer i stafordski bul terijer.

Na osnovu nove studije, jedna od autorki, Elinor Karloson, ističe da ovakvi propisi nemaju smisla. Zakone bi više trebalo fokusirati na uzgajivače.

"Potrebno je kontrolisati uzgoj pasa, naročito u onim slučajevima kada ne postoji dovoljno velika genetska raznolikost među psima, kako bi se dobio neki željeni pas, ali to nije zdravo za njih. Što manje raznolikosti, to je veća šansa za genetskim oboljenjima“, kaže Karlson.

S druge strane moguće je predvidjeti određena genetska oboljenja koja su specifična za rase.

"Ukoliko uzgoj počnete sa osam pasa i jedan od njih je od roditelja naslijedio mogućnost da razvije rak, šansa će biti jedan u osam. Kada populacija te rase dostigne 100.000, šansa će takođe biti jedan u osam, samim tim postoji problem sa kancerom kod te rase."