S druge strane novčića će se naći lik kraljice Elizabete Druge

Nova kovanica od pet funti povodom 40. rođendana princa Vilijama

"Dizajn je odraz ravnoteže između svježe energije Njegovog Kraljevskog Visočanstva kao mladog oca i ceremonijalne prirode njegovog kraljevskog položaja", rekao je dizajner i graver Tomas T Doerti, opisujući dizajn nove kovanice

3504 pregleda 5 komentar(a)
Princ Vilijam, Foto: Shutterstock
Princ Vilijam, Foto: Shutterstock

Četrdeseti rođendan britanskog princa Vilijama obilježiće se izdavanjem kovanice od pet funti sa njegovim likom, objavila je Kraljevska kovnica.

Službeni proizvođač kovanica Ujedinjenog Kraljevstva u vlasništvu države predstavio je novčić uoči Vilijamovog okruglog rođendana 21. juna.

Prvi put će se lik vojvode, drugog u redu za prijesto, pojaviti samostalno na zvaničnom novčiću iskovanom u Kraljevskoj kovnici, prenosi N1.

Kreirao ga je dizajner i graver Tomas T Doerti. Usred kovanice je Vilijamov portret, a oko njega vojvodina kraljevska šifra – početno slovo njegovog imena – W, uz broj 40.

S druge strane novčića će se naći lik kraljice Elizabete Druge, koji je dizajnirao Džodi Klark.

Ivični dio kovanice krasiće natpis "HRH vojvoda od Kembridža".

"Dizajn je odraz ravnoteže između svježe energije Njegovog Kraljevskog Visočanstva kao mladog oca i ceremonijalne prirode njegovog kraljevskog položaja", rekao je Doerti, opisujući dizajn nove kovanice.

Istovremeno će se uz novi novčić od pet funti u prodaji naći i limitirani set sa dva zlatna novčića - slavljenička kovanica i novčić izdat 1982. godine, kada se vojvoda rodio.