Na Facebook stranici SpomenikDatabase primijetili:

Sličnost između građevine u novoj Marvelovoj seriji i Spomen doma u Kolašinu

Spomen dom podignut kasnih 70-ih godina prošlog vijeka, u znak sjećanja na zasjedanja ZAVNO (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja), građen je po ideji slovenačkog arhitekte Marka Mušića

10380 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Facebook
Foto: Facebook

Na Facebook stranici SpomenikDatabase primijetili su sličnost između građevine u novoj Marvelovoj seriji "She - Hulk" sa kolašinskim Spomen domom.

Građevina iz Marvelove serije
foto: Screenshot
Spomen dom Kolašin
foto: Dragana Šćepanović

Kako su napisali, arhitektura "štaba" koji će likovi koristiti u toj seriji "izgleda kao potpuno preuzeta" sa objekta koji je jedan od simbola Kolašina.

Spomen dom podignut kasnih 70-ih godina prošlog vijeka, u znak sjećanja na zasjedanja ZAVNO (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja), građen je po ideji slovenačkog arhitekte Marka Mušića.

Prije nekoliko godina, taj objekat je bio jedan od četiri projekta, "poslijeratnog graditeljskog nasljeđa sa potencijalnim scenarijom razvoja" koje je Crna Gora predstavila na venecijanskom Bijenalu arhitekture.

Po izboru Word Monuments Fund, prije dvije godine, ta zgrada našla među 30 najatraktivnijih arhitektonskih dostignuća na svijetu.

U objektu su sada kancelarije lokalne samouprave, nekih političkih stranaka, katastar… Nažalost , zgrada je u lošem stanju, a za relaizaciju brojnih ideja o rekonstrukciji fali novca.