zamijeniće sadašnja odijela koja su u upotrebi četrdesetak godina

NASA odabrala kompanije da utvrde modnu liniju za Mjesec

Detalji ugovora još nisu otkriveni, ali program ima "plafon" od 3,5 milijardi dolara za uslugu koja će se pružati do 2034. godine

7586 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američka uprava za aeronautiku i svemir (NASA) je u srijedu objavila da je od dvije kompanije - "Aksiom spejs" (Axiom Space) i "Kolins erospejs" (Collins Aerospace), naručila da razviju svemirska odijela koja će budući astronauti nositi na Mjesecu.

Ova odijela će se koristiti i za Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), zamijenjujući sadašnja koja su u upotrebi četrdesetak godina.

"U tim kombinezonima (za astronaute) praviće se istorija", rekla je novinarima Vanesa Vajč, direktorka Svemirskog centra Džonson, jer "ta odijela nosiće prva obojena osoba i prva žena koja bude kročila na Mjesec".

NASA je prvobitno planirala da sama razvije nova odijela, ali je znatno kasnila, te odluka da taj posao povjeri dvema kompanijama potvrđuje da se ta agencija, kao i posljednjih godina, sistematski opredjeljuje za javno-privatna partnerstva. "To nam omogućava da uštedimo jer delimo investicije", rekla je Vajč.

Dvije kompanije ulažu "znatnu količinu sopstvenog novca", navela je NASA u saopštenju.

Detalji ugovora još nisu otkriveni, ali program ima "plafon" od 3,5 milijardi dolara za uslugu koja će se pružati do 2034. godine.

NASA zadržava pravo da na kraju izabere samo jednu od dvije kompanije, ili se opredijeli za obe, ili čak da doda i druge. Ali kompanije će ostati vlasnice odijela i biti odgovorne za njihovo održavanje.

"Aksiom spejs" koji je privatnom letjelicom "SpaceX" već poslao "svemirske turiste" na Međunarodnu svemirsku stanicu, planira da izgradi sopstvenu svemirsku stanicu, te će mu ionako biti potrebna svemirska odela za buduće klijente.

"Planirali smo da napravimo odijelo kao dio našeg programa, tako da je fantastično iskoristiti dugogodišnje iskustvo NASA-e", rekao je šef "Aksiom spejsa" Majkl Safredini.

NASA je detaljno opisala čitav niz potreba i zahtjeva, kako za odijela za rad na Mjesecu, tako i za "modnu liniju" za izlete u nisku orbitu oko ISS.

Te dvije sredine ne predstavljaju isti izazov za "modne kreatore" jer, na primjer, težina odijela nije problem u bestežinskom stanju u orbiti oko Zemlje, dok se na Mjesecu mora uzeti u obzir uticaj prašine.

Na "Aksiom spejsu" i "Kolins erospejsu" je da odluče da li će to biti jedan kombinezon za obije namjene, ili dva različita.

Cilj je omogućiti onima koji budu nosili odijela "što je više moguće mobilnosti", rezimirao je Dan Berbank iz "Kollns erospejsa" i sam bivši astronaut.

Dvije kompanije planiraju da pokažu da ispunjavaju sve uslove 2025. godine, kada se planira "Artemis 3" - ponovno sletanje ljudi na Mjesec.