Nova sportska disciplina "mermaiding" – kako plivati poput sirene

Nađa Voker, još jedna instruktorka 'mermaidinga' iz svijeta sinhronog plivanja, kaže da oba sporta imaju mnogo zajedničkog i da okreti, neke metode zagrijavanja i aktivnosti koje se rade potiču od plivanja

3362 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Jedan od novijih trendova u svijetu vodenih sportova je 'mermaiding', disciplina koja vas uči da se pod vodom krećete poput sirene, sport koji se brzo razvija u cijelom svijetu, a odnedavno je i u Južnoafričkoj Republici otvorena škola za obuku.

Desetak mladih ljudi obučenih poput sirena zabavlja se u bazenu u Johanesburgu, imitirajući kretanje mističnih morskih stvorenja, prenosi N1.

Svaki učenik prije urona navlači rep od tkanine jarkih boja, koji završava monoperajom.

Učenici imaju između 13 i 40 godina. Među njima su školski učitelj, instruktor joge, pa čak i računovođa.

"Jako je zabavno. To je fitnes, zabava, sanjarenje, terapija - ali prije svega - 'mermaiding’ je sport", kaže instruktorka Izel Nair.

U vodi učenici talasaju gore-dolje po bazenu, usavršavajući pokrete delfina ili vježbaju 'sculling’ - pokrete ruku koji se takođe koriste u sinhronom plivanju.

"Plivamo tehnikom delfin i koristimo 'sculling', a zatim sve spojimo i razradimo seriju pokreta", opisuje Nair.

Da biste plivali poput sirene potrebno je nešto tehnike, ponešto od vještine zadržavanja daha i ljubav prema kostimima.

Pod vodom učenici pokušavaju da izvedu graciozan vodeni okret unazad.

Nađa Voker, još jedna instruktorka 'mermaidinga' iz svijeta sinhronog plivanja, kaže da oba sporta imaju mnogo zajedničkog i da okreti, neke metode zagrijavanja i aktivnosti koje se rade potiču od plivanja.

Škola se nada da će poslati barem jednog takmičara na Svjetsko prvenstvo sirena sljedeće godine u Kini i da će jednog dana ta disciplina postati olimpijski sport.