U Kambodži ulovljena do sada najveća slatkovodna riba na svijetu

"Globalno su velike ribe ugrožene. One su vrste visoke vrijednosti. Potrebno im je mnogo vremena da sazrijevaju. Dakle, ako se pecaju prije nego što sazriju, nemaju priliku da se razmnože", rekao je lider tima naučnika "Čuda Mekonga" Zeb Hogan

19186 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Najveća zabilježena slatkovodna riba na svijetu, džinovska raža, uhvaćena je u rijeci Mekong u Kambodži, saopštili su naučnici iz te zemlje i iz SAD.

Riba uhvaćena 13. juna, imala je skoro četiri metra od glave do repa i težila je nešto manje od 300 kilograma, navodi se u saopštenju zajedničkog kambodžansko-američkog saveza.

Prethodni rekord za slatkovodnu ribu bio je džinovski mekonški som od 293 kilograma otkriven na Tajlandu 2005. godine, saopštila je grupa.

Ražu je ulovio lokalni ribar južno od Stung Trenga u sjeveroistočnoj Kambodži. Ribar je upozorio obližnji tim naučnika iz projekta Čuda Mekonga (Wonders of the Mekong).

Naučnici su stigli u roku od nekoliko sati nakon što su dobili vijesti i bili su zapanjeni onim što su vidjeli, izjavio je lider tima naučnika "Čuda Mekonga" Zeb Hogan.

"Da, kada vidite ribu ove veličine, posebno u slatkoj vodi, teško je shvatiti, pa mislim da je cio naš tim bio zapanjen", rekao je Hogan.

Slatkovodne ribe se definišu kao one koje cio svoj život provode u slatkoj vodi, za razliku od džinovskih morskih vrsta kao što su plavoperajna tuna i marlin, ili ribe koje migriraju između slatke i slane vode.

"Činjenica da riba i dalje može da bude ovako velika je znak nade za rijeku Mekong" saopštio je Hogan i upozorio na ekološke probleme sa kojima se rijeka suočiva.

Rijeka Mekong protiče kroz Kinu, Mjanmar, Laos, Tajland, Kambodžu i Vijetnam. Dom je za nekoliko vrsta džinovskih slatkovodnih riba, ali pritisci na životnu sredinu rastu.

Naučnici se posebno plaše da bi veliki program izgradnje brana posljednjih godina mogao ozbiljno da poremeti mrestilišta.

"Globalno su velike ribe ugrožene. One su vrste visoke vrijednosti. Potrebno im je mnogo vremena da sazrijevaju. Dakle, ako se pecaju prije nego što sazriju, nemaju priliku da se razmnože", rekao je Hogan.

On je dodao da je oko 70 odsto džinovskih slatkovodnih riba na globalnom nivou ugroženo izumiranjem, kao i svim vrstama Mekonga.

Tim koji je požurio na lokaciju ubacio je uređaj za praćenje blizu repa moćne ribe koji će slati informacije tokom naredne godinu, pružajući podatke o ponašanju džinovske raže u Kambodži.

"Džinovska raža je vrlo slabo shvaćena riba. Njeno ime, čak i naučno ime, promijenilo se nekoliko puta u posljednjih 20 godina. Ne znamo puno o njenoj životnoj istoriji, ekologije i migracione obrasce", rekao je Hogan.

Istraživači kažu da je to četvrta džinovska raža prijavljena u istoj oblasti u posljednja dva mjeseca, a sve su bile ženke. Oni misle da bi ovo moglo biti žarište vrste.

Lokalno stanovništvo dalo je raži nadimak "Borami" ili "pun mjesec" zbog njenog okruglog oblika i zato što je mjesec bio na horizontu kada je oslobođena 14. juna.

Bonus video: