Otkrivena kornjača koja će pomoći da se otkrije šta se događalo u Pompeji pred erupciju

Kornjača je pronađena u području Stabijskih termi u rimskom gradu koji je zakopan pepelom, blatom i lavom 79. godine, zbog čega je djelimično sačuvan

13606 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Arheolozi u Italiji otkrili su kornjaču u Pompeji, koja je stara gotovo 2.000 godina, objavljeno je ove nedjelje.

Kornjača, pronađena među ostacima drevnog grada ispod vulkana Vezuv na jugu Italije, datira iz 62. godine – nakon zemljotresa, ali prije vulkanske erupcije 79. godine.

Otkriće će pomoći u rasvjetljavanju posljednjih godina Pompeje, odnosno razdoblje obnove nakon zemljotresa, rekao je upravnik arheološkog parka Gabrijel Zuhtrigel za njemačku agenciju dpa, prenosi N1.

Prema arheolozima, ova kornjača nije prva koja je otkrivena na nalazištu. Međutim, ono što je posebno kod ovog primjerka jeste da nije pronađen u području vrta, gdje su otkriveni ostali.

"Očigledno je da nisu sve kuće obnovljene, a centralna područja grada su takođe rijetko posjećivana, pa su postala stanište za divlje životinje", rekao je Zuhtrigel.

foto: Reuters

Naučnici su unutar kornjače pronašli jajašce, što je izazvalo nagađanja da je kornjača možda kopala ne bi li pronašla mjesto gdje će ga izleći, rekao je Zuhtrigel, dodajući da je to uobičajeno za vrstu testudo hermanni.

Kornjača je pronađena u području Stabijskih termi u rimskom gradu koji je zakopan pepelom, blatom i lavom 79. godine, zbog čega je djelimično sačuvan.

Pompeja je ponovo otkrivena u 18. vijeku, a arheološko nalazište je sada jedno od najpopularnijih italijanskih turističkih atrakcija.

Bonus video: