djelo s kraja 18. vijeka

Bista mladog Napeolona Bonaparte naredne nedjelje na aukciji u Londonu

Bista od bijelog mermera sa podnožjem od crnog mermera djelo je Đuzepea Frankija, vajara neoklasicizma

5609 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kolekcionar koji je kupio bistu tada anonimnog čovjeka, našao se sa skulpturom mladog Napoleona Bonaparte koju je izradio poznati umjetnik, saopštila je aukcijska kuća Sotbi (Sotheby's) koja će je ponuditi na aukciji 5. jula u Londonu.

Sotbi procjenjuje djelo između 120.000 i 180.000 funti (138.000 i 208.000 eura).

"Bistu je 2020. kupio njen sadašnji vlasnik, a bila je jednostavno opisana kao bista anonimne osobe", navela je aukcijska kuća i dodala da je nalazom stručnjaka utvrđeno da je riječ o Napoleonu koji je tada imao 28 godina.

Bista od bijelog mermera sa podnožjem od crnog mermera djelo je Đuzepea Frankija, vajara neoklasicizma.

"Identitet i vajara i modela danas se može potvrditi zahvaljujući istraživanju koje je sproveo Olivije Il (Olivier Ihl), profesor istorijske sociologije i počasni direktor Instituta za političke studije u Grenoblu i jedan od stručnjaka tog perioda", navodi Sotbi.

Prema naučniku, Bonaparta je naručio bistu tokom večere sa Frankijem u maju 1797. u Milanu, nekoliko dana poslije pada Mletačke republike.

Mladi general videće skulpturu u novembru 1797. u Ženevi, gradu koji je Francuska anektirala u aprilu 1798. godine. Djelo će tu ostati 20 godina.

U avgustu 1818. godine, tu nepoželjnu bistu svrgnutog cara, zatočenog na ostrvu Sveta Jelena, kupio je po niskoj cijeni jedan Britanac koji je skulpturu prebacio u Veliku Britaniju.