Definicija raja na zemlji

”Putovanje na havajska ostrva je idealan način da ostavite za sobom svoj trenutni život, i upustite se u uživanje i avanturu”, kaže Andrea Demirović

27708 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Putovanje iz snova odvelo me na jedno od najudaljenijih mjesta, morem izolovano od ostatka svijeta.

foto: Privatna arhiva

Daleko, negdje usred Tihog okeana, izdvojen od kopna sa svih strana, nalazi se Havajski arhipelag. Svih njegovih osam ostrva nastalo je od vulkanskih erupcija i svako je zapravo vulkan, ugašeni koji miruje ili aktivni koji izliva lavu kao i u davna vremena.

Havaji su posljednja, pedeseta, jedina ostrvska država u sastavu Sjedinjenih Američkih Država.

Nakon skoro 30 sati provedenih u putu stigla sam na Oahu, Havajsko treće ostrvo po veličini, na kom sam provela 10 nezaboravnih dana. Čim izađete iz aviona bude vam jasno da ste kročili na ostrvo koje je svijet za sebe, i da je svaki pređeni kilometar vrijedan. Već na aerodromu dočeka vas bujna, mirisna vegetacija, kao i simpatičan običaj stavljanja vjenčića lei oko vrata, koji se smatra znakom dobrodošlice. Na dalje svaki korak prati posebna energija, čuveni aloha duh i gostoprimstvo po kojem su Havaji poznati širom svijeta.

Andrea Demirović
foto: Privatna arhiva

Na vremensku razliku sam se brzo navikla, ali s obzirom na to da sam prešla pola svijeta do krajnje destinacije, prva dva dana provela sam odmarajući se na plažama Honolulua i u obilasku samog grada. Čuvena plaža “Vaikiki” nezaobilazna je turistička destinacija i lider je u turističkoj ponudi ove države. Duž plaže izgrađeni su lanci hotela. Plaža zaista jeste lijepa, tu sam provela jedno popodne u šetnji i na kupanju, ali zbog ogromne navale turista gužve su konstantne, pa joj se više nisam vraćala. Na samo 20-ak minuta hoda nalazi se meni lično mnogo ljepši “Ala Moana beach park”, mirnija plaža na kojoj ni u jednom trenutku nije bilo gužve.

Ono što je zanimljivo je da su sve plaže na ostrvima javne i da je svima dozvoljen pristup. Na svim plažama i u parkovima zabranjeno je pušenje i konzumiranje alkohola. O temperaturi vode ne morate da brinete, okean je ovdje uvijek topao. Za vrijeme mog boravka temperatura se kretala od 25°C noću do 31°C preko dana, a temperatura vode je bila 26°C. Povremeno je padala slaba kiša, ali tropska klima čini Havaje idealnim za odmor tokom bilo kojeg doba u godini.

Andrea Demirović
foto: Privatna arhiva

Šetnja gradom je poseban doživljaj. Honolulu odlikuje mješavina prošlosti i sadašnjosti. U arhitekturu grada lijepo su uklopljeni moderni visoki objekti i viktorijanske građevine. U centru grada može se vidjeti interesantna Palata Iolani, jer to je jedina kraljevska palata na teritoriji SAD. Naime, prije nego što su postali američka savezna država, Havaji su bili nezavisna nacija poznata kao Kraljevina Havaji, kojom su vladali kraljevi i kraljice. Danas se u palati nalazi muzej.

Kada se moj dvodnevni odmor od puta završio, na red je došao obilazak ostrva. Havaji su sinonim za beskrajne pješčane plaže, palme, surfere i hula ples. Ali osim nabrojanog, nude i brojne opcije za avanturiste. Svaki dan jeste bilo vremena za uživanje na različitim plažama, ali nisam preskočila ni nekoliko popularnih hiking izleta - rute pješačenja kroz tropsko rastinje stazama kroz džunglu savršen su način za upoznavanje predivne prirode koja postoji samo tu i niđe više. Posebno lijep hike je bio do Manoa vodopada.

S obzirom na to da su smješteni u centralnom Pacifiku Havaji su spoj azijske, američke, kao i sopstvene domorodačke kulture. Tako sam imala priliku da u dolini hramova posjetim Byodo-In, tradicionalnim japanskim vrtom i koi ribnjakom okružen budistički hram. Hram je sagrađen kako bi obilježio 100. godišnjicu od dolaska prvih japanskih doseljenika na Havajima. Kada je riječ o hrani, azijski uticaj je vrlo primjetan. Od raznih jela koje sam probala izdvojila bih popularni poke: sirovo riblje meso, uglavnom tuna, narezana na kockice i marinirana u sojinom sosu, ulju, luku i chiliju. Što se tiče muzike, ukulele je neizbježan, ali udaraljke strastvenog ritma su dominantne.

Andrea Demirović
foto: Privatna arhiva

Nestvaran je izgled predivnih visokih vulkanskih planina, miris i boje prirode. Vulkanske plaže po svojoj ljepoti zaista su nevjerovatne. One koje se nalaze u zaklonjenim uvalama pružaju zaštitu od jakih struja i velikih talasa, i tu su idealni uslovi za plivanje. Ipak, poseban utisak ostavile su na mene plaže na kojima okean uliva strahopoštovanje. Na takvim plažama nisam se usudila da plivam, ali prizor visine talasa je zadivljujući. Upečatljiva priroda i opuštena atmosfera ostrva teško se zaboravljaju. Čak je i sunčeva svjetlost na Havajima posebna, intenzivnija. Uočila sam da su svi ljudi nasmijani, i svi vam se javljaju sa osmijehom, bilo da ste na ulici ili na plaži. Da nije baš sve kao sa razglednice pokazao je veliki broj beskućnika na ostrvu, možete ih vidjeti gdje god da okrenete glavu.

Andrea Demirović
foto: Privatna arhiva

Putovanje na Havajska ostrva je idealan način da ostavite za sobom svoj trenutni život, i upustite se u uživanje i avanturu. Nadam se da ću se nekom novom prilikom vratiti u taj dio svijeta, jer Havaji jesu moja definicija raja na zemlji.

Bonus video: