Oda Kardenu za kraj

Lijepo je bilo podsjetiti se ovog velikog vizionara i toga koliko je bio originalan i ispred vremena, uvijek, sa svakom kolekcijom

4310 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Porto Montenegro
Foto: Porto Montenegro

Kolekcijom "Cent", rađenom u čast sto godina rođenja ikone mode Pjera Kardena, zatvoreno je četvrto izdanje International Fashion Festivala Porto Montenegro 2022.

Uvod u predstavljanje modela priredila je violinistkinja Verica Čuljković kompozicijom još jedne ikone, ovoga puta muzičke Astora Pjacole "Libertango”, dok su se iza nje nizale fotografije Pjera Kardena kao djeteta, zatim mladića i dalje kroz život.

Pjer Karden preminuo je u decembru 2020. godine u 98. godini. Naslijedio ga je nećak Rodrigo Bazilikati-Karden.

Bila je to prava oda Kardenu, od njegovih pop art kreacija, preko futurizma do svemira i na kraju prirode. Lijepo je bilo podsjetiti se ovog velikog vizionara i toga koliko je bio originalan i ispred vremena, uvijek, sa svakom kolekcijom. Kreacije su bile protkane recikliranim poliesterom, mješavinom svile i lotosovih vlakana, organskog pamuka i detalja iz svemira i naučne fantastike, te vinila.

Pjer Karden
foto: Porto Montenegro

Smjenjivali su se pastelni, zemljani i jarki tonovi, uz interesantne detalje u muško-ženskoj kolekciji, od svemirskih naočara, materijala do okovratnika, torbi i šešira. Publika je tako videla nasljeđe koje je svijetu ostavio Pjer Karden, od jakni, kaputa, haljina, suknji, pantalona i odijela, ali i ispratila viziju nećaka Rodriga Bazilikati-Kardena.

Bonus video: