Tivat: Preko 200 maškara zauzelo Pine

I ovako redukovana karnevalska fešta bila je mamac za brojne posjetioce – domaće i strane turiste, da sinoć poprate nastup Gradske muzike, mažorteki i maškaranih grupa koje su prodefilovale ulicama Tivta do gradske rive gdje su se potom karnevalske grupe predstavile svaka pojedinačno sa posebnom koreografijom

6519 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Preko 200 maski iz pet karnevalskih grupa nastupilo je sinoć, na radost brojnih posjetilaca koji su se okupili na gradskoj rivi Pine, na “Maškaranoj noći” koju je u Tivtu priredilo ovdašnje NVU “Maškarada”.

Ovu manifestaciju “Maškarada” je priredila umjesto veklikoj međunarodnog “Tivatskog ljetnjeg karnevala” koji je već treću godinu za redom, stavljen na pauzu zbog pandemije i popratnih poteškoća.

Ipak, i ovako redukovana karnevalska fešta bila je mamac za brojne posjetioce – domaće i strane turiste, da sinoć poprate nastup Gradske muzike, mažorteki i maškaranih grupa koje su prodefilovale ulicama Tivta do gradske rive gdje su se potom karnevalske grupe predstavile svaka pojedinačno sa posebnom koreografijom.

Maškarna noć
foto: Siniša Luković

Pored domaćina iz NVU “Maškarada”, u fešti su učestvovale i karnevalske grušpe “Harlekin” iz Donje Lastve, “Feštađuni” iz Budve, “Maškare” iz Herceg Novog i “Koret” iz Tuzi. Kao posebna maškarana grupa, koju je publika naročito toplo pozdravila, nastupili su i štićenici Dnevnog centra za djecu i mlade sa teškoćama u razvoju iz Tiuvta zajedno sa direktorom Srđanom Krunićem i osobljem te JU.

Potpredsjednik Opštine Tivat i član rukovodstva NVU “Maškarada” Goran Božović pozdravio je prisutne goste, ali i zvanične predstavnike Federacije evriopskih karnevalskih gradova (FECC) čiji je Tivat pounopravni član. On je naglasio da “Maškarada” poslije dvije gidine pauze, konačno priređuje jedan vid karnevalskih događaja kao što je “Maškarana noć”.

“Maškarada” to radi za svoj grad, za građane Tivta, za sve naše drage goste, turiste i posjetioce. Želim da vam ova noć ostane u lijepom sjećanju kao najbolja žurka večeras u Crnoj Gori. Velika je čast što je sa nama večeras predsjednik Federacije evropskih karnevalskih gradova za Crnu Goru Branko Đurica koji je i najstariji član FECC-a. Tu je i podpredsjednica Federacije za Crnu Goru Marija Perotić kao i naši drugi karnevalski prijatelji iz Federacije. Posebno je zadovoljstvo što je sa nama i specijalni gost Aleksandar Vasović, član Internacionalnog borda Federacije evropskih karnevalskih gradova”, naglasio je Božović.

Vasović je u ime Federacije evropskih karnevalskih gradova i predsjednika borda FECC-a Larsa Argela, uručio medalju Božoviću i predsjedniku Opštine Tivat Željku Komnenoviću za veliku podršku “Maškaranoj noći” , kao i plaketu gradu Tivtu za organizaciju ovog događaja.

Maškarna noć
foto: Siniša Luković

„Kad sam došao na prvi međunarodni “Tivatski karneval” pitao sam se da li je moguće sve to tako uspešno organizovati i mogu reći da su taj događaj, brojna publika, dobra organizacija i raznovrsne maske, ostavili ozbiljan utisak na mene. Večeras je to “Maškarana noć” jer nam je pandemija donijela mnoge nezgodne situacije, ali kada jednom obučete masku i predstavite se u punom svjetlu, onda dobijete veliku pozitivnu energiju i nastavljate dalje, i ja vam zato čestitam na velikoj “Maškaranoj noći”- istakao je Vasović.

Komnenović je zvanično otvorio “Maškaranu noć”, izrazivši očekivanje da će to biti jedno od najmasovnijih događanja ovog ljeta u tom gradu.

“Karnevali i politika ne idu baš ruku pod ruku, neki karnevalski gradovi kažu da je karneval peto godišnje doba, a neki pjevaju da je život maskenbal . Mislim da se sve to uklapa u našu svakodnevicu i karneval je ipak određeni emocionalni i psihološki ventil koji nam je itekako potreban, pogotovu što živimo pod stresom od korone, ekonomije i svih ostalih nemilih događaja u svijetu, i bolje je da ih zaboravimo bar dok traje ljeto i karnevali. Zahvaljujem se svima koji su dali podršku u organizaciji “Maškarane noći “kako bi večeras zajedno uživali u njoj.“- poručio je on.

Fešta na Pinima, nakon performansa karnevalskih grupa, nastavila se do duboko u noć nastupom muzičkog sastava “The Grupa”.

Bonus video: