Facebook zna kada ćete se zaljubiti i raskinuti?

Otprilike sto dana prije promjene statusa, onaj “u vezi” će mnogo češće koristiti riječi “ljubav”, “slatko” i “sreća”
95 pregleda 1 komentar(a)
Facebook, Foto: Shutterstock
Facebook, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.10.2017. 07:15h

Facebook je unajmio grupu naučnika koja već godinama istražuje romantične odnose na društvenoj mreži. Evo šta su otkrili.

Najnovija dostignuća u polju vještačke inteligencije omogućila su Facebooku da predvidi kada ćete započeti romantičnu vezu. Zahvaljujući najnovijim otkrićima, ta ista vještačka inteligencija romansu može “nanjušiti” prije profesionalnog psihologa, piše ekipa s Brightsidea.

Ovo je prilično težak zadatak, s obzirom na to da brojni parovi nisu skloni javnim objavama romantičnih odnosa. Naravno, Facebook je s vremenom naučio da čita signale koji govore da se “nešto kuva”. Stručni tim proučavao je ponašanje onih koji su javno objavili svoj romantični status i uz pomoć vještačke inteligencije slično ponašanje pronašao kod drugih, nešto diskretnijih parova.

Evo na kakav će način Facebook reagovati ako zaključi da ste s nekom osobom, pa, prilično bliski:

Vidjećete mnogo više njihovih objava na vašem zidu.

Ime osobe će se podići na vašoj listi chat kontakata.

Društvena mreža zvaće vas da organizujete rođendansku proslavu ili da se s tom osobom susretnete uživo.

Facebook će vas ponekad podsjetiti o stvarima koje vas sjedinjuju, pa će ponuditi objavu “sjećanja” na vašem zidu.

Facebook čita poruke zaljubljenih

Otprilike sto dana prije promjene statusa u onaj “u vezi” korisnici će mnogo češće korisiti riječi poput “ljubav”, “slatko” i “sreća” ili ih čak objavljivati na zidu voljene osobe - u prosjeku dvije obajve svakih dvanaest dana. Takođe, umjesto sarkastičnih i/ili depresivnih objava, zaljubljeni često objavljuju uglavnom pozitivu.

Facebook zna starost vaše bivše

Čim je korisnik stariji, manje su šanse da će mu partner biti iste dobi. Kod dvadesetogodišnjaka razlika je maksimalno godinu do dvije. Za četrdesetpetogodišnjake važe druga pravila - kod njihovih partnera dobna razlika je uglavnom pet do šest godina. Naravno, tu postoje i izuzeci koji su često vezani uz regije. Skandinavci, recimo jako vole da izlaze s vršnjacima, dok vragolasti muškarci iz Egipta redovno idu za ženama mlađima osam do deset godina.

Mislite da je to sve?

Facebook čak zna kada ćete upoznati “onog posebnog”

Statistički gledno, najbolji mjesec za dodavanje stranaca je avgust (vrijeme kada je većina ljudi na godišnjem odmoru). Ovo znači da žitelji Facebooka nove ljude upoznaju kada nisu na 'domaćem terenu'.

Facebook zna kada su stvari “ozbiljne”

Pretpostavimo da imate više od 23 godine i da želite da promijenite svoj status u “u vezi”. Ako taj status održite duže od tri mjeseca, velike su šanse da ćete ostati zajedno još četiri godine ili duže. Načelno pravilo je da čim više vremena par provede zajedno, to su manje šanse da će se razići.

Facebook zna kada ćete se svađati

Velika većina parova prekida između maja i jula ili početkom godine - u veljači. Postoji teorija da ovo ima veze sa Danom zaljubljenih i Novom godinom ili čak sa samostalnim odlaskom na godišnji odmor (bez partnerovog odobrenja, naravno).

Facebook prepoznaje svađu prije raskida

Kako stvari stoje, nedjelju dana prije rasdkida parovi počnu aktivnije da razgovaraju sa prijateljima i porodicom i komentarišu njihove statuse. Na dan raskida broj interakcija raste i do 225 odsto - znak da prijatelji kreću u pomoć.

Bonus video: