Transformers Šumaher na Žabljaku, sakriven od očiju javnosti

Robot iz serijala “Sportske legende”, posvećen vozaču Formule1 uskoro kreće na svoj put po svijetu

20526 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Bojan Smolović
Foto: Bojan Smolović

Posljednja tri mjeseca crnogorski umjetnik Danilo Baletić radio je na novom transformersu, a nakon što je u sklopu “Sportskih legendi” napravio Novaka Đokovića, Rafaela Nadala i Rodžera Federera, riješio je da toj kolekciji pridruži još jednog robota. Predstavnicima bijelog sporta koji su još sredinom prošle godine započeli svoj put po svijetu i to iz Palma de Majorke, uskoro se pridružuje jedan od najpoznatijih vozača na svijetu. Tako je novi robot od auto-djelova posvećen vozaču Formule1 Mihaelu Šumaheru.

”Ovo je još jedna skulptura iz serije ‘Sportske legende’. Šumaher je po mom mišljenju jedan od najvećih sportista ikada, i zato ovaj rad pripada toj inspiraciji”, potvrdio je Vijestima Baletić.

Transformers
foto: Bojan Smolović

Za razliku od tenisera koji su u prepoznatljivim pozama za bijeli sport, Šumaher je predstavljen kako trči.

”Kao najbrži čovjek svih vremena po broju titula pripada mu poza trkača i jakog pokreta. Nije lako napraviti taj željeni pokret, u pitanju su milimetri i tri dimenzije”, priznaje Baletić koji sve svoje transformerse ne skicira, već skulpture radi na licu mjesta.

”Plan počinje na otpadu gdje ga u glavi sklapam od djelova koje nalazim. Svoje radove ne skiciram, već ih radim direktno. Najteži dio posla je upravo taj, naći dio koji mogu upotrijebiti u prostoru, bez ikakve intervencije. Kao što znate, puno je lakše raditi pokret i oblik od materijala koji se oblikuju. Moj materijal je otpad i od već zadatih oblika se mora napraviti i pokret i forma. Zato ova vrsta vajanja za mene predstavlja najveći izazov”, ispričao je Baletić koji kroz svoje skulpture od auto-otpada poručuje koliko je bitno da čuvamo životnu sredinu. Međutim, robot Šumaher ima djelove i od formule, a sa sobom nosi još jednu poruku:

”Poruka ovoga rada je, pored estetsko-ekološke upućena gospodinu Šumaheru da iako transformisan sa životnim mogućnostima, on i dalje pobeđuje. Ovoga puta u pitanju je najbitnija - osma titula zvana ŽIVOT”, ispričao je Baletić.

Njegov Šumaher trenutno se nalazi na Žabljaku, a umjetnik priznaje da ne planira da prije puta po svijetu njegova skulptura obiđe crnogorske gradove.

”Ova skulptura neće biti izlagana u Crnoj Gori, već ubrzo kreće na put ka Evropi”, napominje on te ističe da iako je Žabljak pun turista, njegova skulptura za sada ne privlači njihovu pažnju.

”Rađena je na Žabljaku ispred naše kuće, tako da je sakrivena od javnosti. Samo djeca iz komšiluka i slučajni prolaznici su svakodnevno imali priliku da je vide. Trudim se da privlačim što manje pažnje dok radim, da bih imao neophodan mir”, objašnjava zašto je Šumaher sakriven od očiju javnosti.

Bonus video: