Marina Abramović prodaje makaronse sa ukusom sebe

Marina je istraživala svoju prošlost i odrastanje kako bi napravila slatkiše koji savršeno odslikavaju sve elemente njenog života
89 pregleda 13 komentar(a)
Marina Abramović, Foto: Kreemart
Marina Abramović, Foto: Kreemart
Ažurirano: 06.10.2017. 15:36h

Marina Abranović je imala mnogo projekata tokom posljednjih decenija. Sjedjela je u muzeju šest sati i puštala ljude da joj rade šta god hoće, hodala Kineskim zidom i izvela zastrašujuće napet test povjerenja koji je uključivao luk i strijelu. Šta sada? Prodavaje čuvene kolačiče - makarons sa ukusom sebe.

U saradnji sa luksuznim brendom slatkiša/eksperimentalnim projektom Kreëmart stvorila je makaronse „Koji imaju ukus nje", izvještava ArtNet.

Marina je istraživala svoju prošlost i odrastanje kako bi napravila slatkiše koji savršeno odslikavaju sve elemente njenog života.

„Moja baka, rano ujutru, pravi kafu", objašnjava Marina u videu koji je dio kampanje. „Miris kafe je bio svuda u kući. A onda sam se sjetila mirisa bosiljka, majčine dušice, sjemenki, kao i egzotičnih mirisa sa putovanja na koje sam išla kasnije. Sjetila sam se i vulkana i vodopada i osjećaja ujutru kada sam gledala u mjesto gdje se more srijeće sa okeanom, a okean sa nebom. Sve to zajedno, to je makaron mene."

„Najveći dio mojih radova je nematerijalan jer su performansi nematerijalni, pošto su ograničeni konceptom i vremenom," rekla je Marina u izjavi o projektu. „Kreëmart radi u mediju šećera koji je isto nematerijalan, jer ga konzumiraš, pojedeš i nema ga. Ono što ostaje iza je sjećanje."

ArtNet opisuje ukus makaronsa kao prepoznatljiv i intenzivan i kako kaže „kao i umjetnica, nije za svakoga."

Bonus video: