Pogledajte kako danas izgleda Nikola, lav koji je pronađen u Budvi

Svjetski dan lavova ima za cilj podizanje svijesti o ljepoti "kraljeva džungle" i informisanju javnosti o tome kako su lavovi na korak od liste ugroženih životinja kojima prijeti nestanak

32015 pregleda 39 komentar(a)
Foto: Facebook/FELIDA Big Cat Sanctuary
Foto: Facebook/FELIDA Big Cat Sanctuary

Danas se obilježava Svjetski dan lavova.

Lav, koji je u Crnoj Gori bio poznat pod nadimkom Simba, sada je Holandiji gdje je dobio novo ime - Nikola.

Na Fejsbuk stranici holandske organizacije FELIDA Big Cat Sanctuary gotovog svakog dana obavještavaju zainteresovane o stanju životinja koje su kod njih našle utočište.

Nakon što je krajem januara mladunče lava nestalo u mjestu Pobori iznad Budve uslijedila je potraga za njim. Životinja je 10. februara pronađena u mjestu gdje je nestao, na putu ka selu selu Krapina. Privremeno je bio smješten u prihvatilištu za životinje.

Krajem jula preseljen je u Holandiju.

Svjetski dan lavova ima za cilj podizanje svijesti o ljepoti "kraljeva džungle" i informisanju javnosti o tome kako su lavovi na korak od liste ugroženih životinja kojima prijeti nestanak.

Vjeruje se da se u posljednjih 20 godina broj lavova smanjio za 43 odsto i da bi njihovim nestankom bio ozbiljno narušio ekosistem, piše Anadolija.

Pretpostavlja se da na svijetu danas postoji između 20.000 i 39.000 jedinki, a smanjenje staništa i ilegalni lov na njih, među glavnim su uzrocima njihovog sve izražajnijeg nestanka.

Bonus video: