Pametni mekušci: Po čemu se razlikuju lignje i hobotnice?

Hobotnice imaju osam krakova sa osjetljivim nervnim zavšecima raspoređenim sve do vrha. Lignje imaju osam krakova plus dodatni par udova sa završecima samo na krajevima

10763 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Lignje i hobotnice su izuzetno pametni mekušci, posebno u poređenju sa njihovim rođacima - uključujući puževe, školjke i puževe. Imaju složen nervni sistem koji, između ostalog, zamršeno kontroliše njihovu kožu koja mijenja boju.

Prema pisanju portala Science Focus, nedavna studija Humboltovih lignji sugeriše da imaju jednostavan jezik obrazaca koji se prikazuju na njihovim tijelima. Još jedno istraživanje o ovalnim lignjama u Japanu je nedavno pokazalo da, baš kao i hobotnice, lignje takođe mogu da usklade svoju boju tijela sa okolinom kako bi se sakrile od predatora.

Međutim, postoji mnogo razlika između hobotnica i lignji.

lignja
foto: Shutterstock

Da biste ih razlikovali, sve što treba da uradite je da prebrojite njihove brojne dodatke. Hobotnice imaju osam krakova sa osjetljivim nervnim zavšecima raspoređenim sve do vrha. Lignje imaju osam krakova plus dodatni par udova sa završecima samo na krajevima. To su pipci koje ispaljuju, poput kameleonskog jezika, da bi zgrabili i uvukli plijen.

Postoji oko 300 vrsta hobotnica i sličan broj lignji koje zauzimaju različita okeanska staništa. Većina hobotnica živi blizu morskog dna, sa nekoliko izuzetaka kao što su "ćebe hobotnice" i argonauti. Obično su usamljeni i često potpuno asocijalni (u akvarijumima imaju tendenciju da jedu jedni druge).

hobotnica
foto: Shutterstock

Izuzetak su dvije lokacije u Australiji, nazvane Octopolis i Octlantis, gdje su pronađene hobotnice kako žive prilično nezgodno zajedno u bliskim susjedstvima. Nasuprot tome, lignje plivaju kroz otvoreno more, često u "koordinisanim" plićacima.

Hobotnice i lignje se takođe razlikuju po načinu na koji proizvode potomstvo.

lignja
foto: Shutterstock

Za hobotnice, muško-ženski parovi se pare na udaljenosti od ruke. Ženka potom polaže jaja na bezbjedno mjesto na morskom dnu i pazi na njih dok se ne izlegnu. Lignje se pare u grupama i ostavljaju svoja jaja da se brinu sama za sebe, zalijepljene za morske alge, stijene i korale.

Bonus video: