Luksuzni sat je stvar prestiža, a u vrijeme krize i (dobra) investicija

Ko ima veze s luksuznim satovima taj obično ćuti. Prodaja, zarada, prognoze – juveliri daju samo nezvanične izjave i ne bi htjeli da ih novinari citiraju

12235 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Luksuzni satovi se odlično prodaju u vrijeme krize i to, kako novi tako i polovni. Međutim, ako ste mislili da je dovoljno imati dovoljno novca za neki od tih "dragulja", varate se. Ponuda se drži pod kontrolom.

Ko ima veze s luksuznim satovima taj obično ćuti. Prodaja, zarada, prognoze – juveliri daju samo nezvanične izjave i ne bi htjeli da ih novinari citiraju. Proizvođači satova ne daju intervjue, a njemačko Centralno udruženje za satove, nakit i tehniku za mjerenje vremena uopšte ne reaguje na upite. I švajcarsko udruženje odbija da da izjavu uz neobično objašnjenje: luksuzni satovi nisu njihova tema.

Ali, iz neformalnih razgovora je jasno da posao s luksuznim satovima ide izvrsno. Većina luksuznih satova dolazi iz Švajcarske – Roleks, Patek Filip, Omega ili Kartije (Rolex, Patek Philippe, Omega, Cartier). Ovaj posljednji je, istina, francuski, ali pripada švajcarskom koncernu Richemont.

Samo u Njemačkoj je prodaja luksuznih satova 2021. porasla na milijardu eura, to je gotovo 13 odsto više nego godinu dana ranije. Prve godne pandemije (2020) su putovanja bila ograničena, a čak trećina luksuznih satova se kupuje upravo na putovanjima.

Švajcarska industrija satova navodi da je 2021. izvezeno 30 odsto više satova. Kad se pogleda ukupna vrijednost švajcarskog izvoza, na luksuzne satove – koji koštaju najmanje 3.000 švajcarskih franaka – otpada gotovo tri četvrtine.

Ponuda se svjesno ograničava

Pritom uopšte nije jednostavno kupiti takav sat. Otići do juvelira, staviti na sto hiljade eura i ponijeti željeni Roleks? To nije moguće, kaže Tomas Kersting, juvelir u Bonu.

„Trenutno je malo teško jer imamo ekstremne probleme s isporukom. Roleks, ne isporučuje mnogo, a potražnja je izuzetno velika. Takav razvoj pratimo posljednje tri, četiri godine."

Proizvođači satova namjerno ograničavaju ponudu i istovremeno podstiču potražnju. „Ponekad kupci moraju čekati dvije, tri godine na neki sat", kaže Kersting.

Izlaz: polovni satovi

Ko nema strpljenja može još dublje posegnuti u džep i pogledati polovne luksuzne satove na online-platformama. Tu se svake godine prodaju luksuzni satovi za oko 15 milijardi eura. Vodeća platforma je Chrono24.

Tim Štrake je suosnivač te platforme, osnovane prije 12 godina:

„Izuzimajući prvih pet sedmica pandemija nam je donijela ogromno povećanje prodaje".

Na Chrono24 mjesečno se proda 20.000 do 30.000 satova. Pritom nije svakom kupcu stalo do toga da skup prestižni objekt ima na ruci.

To je uočio i Kersting. „Ranije su nam se obraćali samo stvarni interesenti za satove. Sad imamo i brojne interesente kod kojih imamo osjećaj da traže objekt za investiciju ili žele da trguju satovima kako bi brzo zaradili nešto novca."

Štrake polazi od toga da je potražnju za luksuznim satovima podstaklo obilje jeftinog novca proteklih godina, a u međuvremenu rast inflacije pothranjuje potražnju.

Uložiti novac u sat, naravno, nije bez rizika. Iako tržište cvjeta, cijene nekih modela su opet pale.

„Mora se reći da su cijene u aprilu-maju dostigle nivo koji više nije zdrav za tržište. Bilo je tako da - kupite čelični Roleks, a u trenutku kad napuštate radnju taj sat je vrijedio dvostruko ili čak trostruko", kaže Štrake.

Kod Patek Filipa Nautilusa su razlike između cijene u ranji i cijene polovnog sata još mnogo veće.

Glavno tržište za polovne luksuzne satove su SAD, dok se novi satovi - čak 50 odsto njih - prodaju u Kini i Hong Kongu.

Slavne ličnosti podižu cijene

Glavni pokretač rasta cijene je sama marka sata, kaže Štrake. Osim toga, važno je koliko primjeraka nekog modela je prodato, odnosno proizvedeno.

Važnu ulogu igraju i promoteri određenih marki. Tako je najskuplji sat koji je prodat na platformi Chrono24 bio jedan sat Ričard Mil, i to model koji kao talisman nosi teniska zvezda Rafael Nadal. Cijena: 1,3 miliona dolara. U januarau, kada je Nadal igrao u finalu Australian Opena Chrono24 je zabilježio apsolutni rekord potražnje tog modela.

Štrake dodaje: „Na primjer kada je Hublot sponzor tabli za zamjenu igrača na velikim fudbalskim utakmicama, može se tačno vidjeti kad se dogodila neka zamjena. U roku od nekoliko sekundi eksplodira potražnja marke Hublot, jer gledaoci vide logo i žele da se informišu o satovima te marke".

Bonus video: