Kubanski naučnici se trude da spasu jednog od najrjeđih krokodila na svijetu

Nezakonit lov i hibridizacija sa američkim krokodilima - koji zbunjuje genetiku vrste - decenijama ugrožavaju ovdašnje populacije. Zagrijana klima, koja mijenja odnos polova novorođenih krokodila, predstavlja novu prijetnju

11257 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Bez košulje i do struka u mračnim vodama kubanske močvare Zapata prošarane palmama, istraživač Etiam Perez pušta bebu krokodila, zaplijenjenu od ilegalnih lovaca, nazad u divljinu.

Mala je pobjeda, kaže, u većoj bici. Kubanski krokodi, endemska vrsta koja se nalazi samo ovdje i u močvari na kubanskom Ostrvu Mladosti, kritično su ugroženi i imaju najmanje preostalo prirodno stanište od svih živih vrsta krokodila, kažu naučnici.

„Pokušavamo da ih vratimo sa ivice izumiranja“, rekao je Perez Rojtersu.

Nezakonit lov i hibridizacija sa američkim krokodilima - koji zbunjuje genetiku vrste - decenijama ugrožavaju ovdašnje populacije. Zagrijana klima, koja mijenja odnos polova novorođenih krokodila, predstavlja novu prijetnju.

I uprkos činjenici da je kubanska vlada zaštitila gotovo svu ogromnu močvaru – koja se smatra najbolje očuvanom na Karibima – to možda još uvijek nije dovoljno, kažu naučnici.

krokodili
foto: Reuters

„Kada uporedite kubanskog krokodila sa drugim vrstama na svijetu, njegova kuća je veoma mala“, rekao je Gustavo Sosa, kubanski veterinar u Zapati.

Kubanski naučnici procjenjuju da u divljini živi oko 4.000 kubanskih krokodila. Ali pošto je područje koje oni preferiraju u močvarnom području relativno malo, katastrofa povezana sa klimom – koja je sada sve češća globalno – mogla bi da uništi većinu stanovništva.

Te brige su prije nekoliko decenija navele kubansku vladu da potpiše program mrijestilišta koji godišnje pusti nekoliko stotina krokodila u divljinu. Istraživači poput Pereza ​​takođe oslobađaju krokodile zaplijenjene od lovaca u okviru programa koji je pomogao u smanjenju krivolova ove vrste.

Međunarodna unija za očuvanje prirode, koja je 2008. godine navela ovu vrstu kao kritično ugroženu, kaže da je njena procjena i procjene populacije potrebno ažurirati, ali potvrđuje dugogodišnju zabrinutost zbog ograničenog staništa vrste.

krokodili
foto: Reuters

„Sa mrijestilištem pokušavamo da povećamo istorijski raspon kubanskog krokodila i naravno da povećamo broj ovih jedinki u divljini“, rekao je Perez.

Prodaja krokodilskog mesa na Kubi je pod strogom kontrolom države, a u restorane su dozvoljeni samo oni krokodili sa fizičkim nedostacima ili hibridnom genetikom. Ilegalno tržište, međutim, još uvijek se može naći u nekim oblastima, posebno oko močvare.

Nedostatak goriva, zastarjela oprema i često negostoljubivi uslovi stalni su izazovi na Kubi, karipskoj ostrvskoj državi koju je zahvatila strašna ekonomska kriza.

krokodili
foto: Reuters

Ali u Zapati, te brige su daleke jer ovogodišnji rod svježe izliježenih krokodila, koji su još uvijek prekriveni sluzom iz njihovih jaja, lome čeljustima komade svježe rječne ribe, krećući se uglas dok otkrivaju svoj novi svijet.

Novorođenčad brzo postaju žestoki i zastrašujući grabežljivci, kažu naučnici, sposobni da dostignu dužinu od skoro pet metara kao odrasli. Kubanski krokodil, rekao je veterinar Sosa, posebno je oštar, sa malo straha od ljudi.

"To je veoma radoznalo stvorenje", rekao je Sosa. "Kada vidite jednog u prirodi...znate da je to kubanski krokodil jer dolaze ka vama".

Bonus video: