Kakav je uticaj opušaka na životnu sredinu?

Svaki dan se konzumira više od 15 milijardi cigareta i očekuje se da će ta cifra rasti

2160 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Opušci cigareta sadrže hemikalije otrovne za divlje životinje i stvaraju 845.000 tona smeća svake godine, prenosi Science Focus.

Još uvijek ima preko milijardu pušača širom svijeta. Svaki dan se konzumira više od 15 milijardi cigareta i očekuje se da će ta cifra rasti.

Cigarete, prema istraživanju Science Focus, izazivaju 90.000 požara svake godine samo u SAD i glavni su uzrok šumskih požara, ali je uticaj cigareta na okean još veći.

Opušci cigareta su najčešći komad smeća koji se sakuplja prilikom čišćenja plaža. Širom svijeta, opušci cigareta iznose 845.000 tona otpada godišnje.

Ribe, morske ptice i kornjače pogrešno percipiraju opuške cigareta i koriste ih kao hranu.

U koncentracijama od jednog opuška cigarete po litru vode, toksini su smrtonosni za male ribe i planktonske organizme kao što su vodene buve u jednoj osmini ove koncentracije.

Filteri za cigarete su napravljeni od celuloznog acetata, vrste plastike kojoj je potrebno nekoliko godina da se razgradi u okruženju.

Povrh svega filteri za cigarete možda neće ni smanjiti štetna dejstva prilikom pušenja.

Neke studije su pokazale da zaštitni efekat filtera za cigarete podstiče pušače da više puše ili da budu manje skloni prestanku. Takođe, 12.000 celuloznih acetatnih vlakana u filteru se mogu udahnuti direktno u pluća i izazvati respiratorna oboljenja.

Proizvođači duvana su pravili sigurnije i manje zagađujuće filtere, ali nijedan još nije naišao na široku primjenu.

Bonus video: