sakupljeno oko 140 džakova otpada

Volonteri i učesnici Ada Divine Awakening festivala čistili Adu Bojanu

"Ovom ekološkom akcijom, koju su podržali Grad Ulcinj i Ulcinjska rivijera, organizatori i učesnici festivala poslali su poruku o neophodnosti očuvanja ovog dragocjenog ekosistema, kao i kompletne životne sredine"

2656 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Čišćenjem plaže na Adi Bojani završeno je drugo izdanje edukativnog retreata Ada Divine Awakening, koji je u prethodnih sedam dana okupio oko 500 ljudi iz preko 50 zemalja svijeta.

Organizatori su saopštili da su učesnici festivala i volonteri očistili gotovo kilometar obale, te sakupili preko tonu i po sitnog i krupnog otpada, spakovanih u oko 140 džakova.

"Ovom ekološkom akcijom, koju su podržali Grad Ulcinj i Ulcinjska rivijera, organizatori i učesnici festivala poslali su poruku o neophodnosti očuvanja ovog dragocjenog ekosistema, kao i kompletne životne sredine. Bila je to ujedno i prva akcija novoosnovanog Udruženja za zaštitu Ade Bojane, na kojoj se već okupilo više stotina zaljubljenika u ovaj jedinstveni ekosistem, i to iz regiona i svijeta", kazali su.

Kako su kazali, zadatak Udruženja za zaštitu Ade Bojane biće da djeluje na četiri krucijalna fronta: zaštiti ostrva od erozije i potpunog nestanka plaže, koje joj prijeti, zaštiti od buke i očuvanja tihe zone na ostrvu i ušću Bojane u more, zaštiti biodiverziteta Ade, kao i zaštiti od ekspanzivnog turizma, koji bi mogao da ugrozi životnu sredinu Ade Bojane.

Ada Divine Awakening festival je tokom šest dana okupio preko 40 predavača i oko 400 učesnika u intenzivnom programu podijeljenom u pet festivalskih zona.

"Radionice „Svjesno roditeljstvo“, „Trauma i veze“, „Manifestovanje života iz snova“, „Otvaranje ranjivosti“, „Liječenje pet rana iz detinjstva“, „Svjesno plesanje“ i mnoge druge povele su učesnike na put osnaživanja sopstvene intimnosti, pronalaska alata za iscijeljenje trauma, lakšeg razumijevanja i emitovanja emocija, poboljšanja partnerskih odnosa i nalaženja ljubavi u sebi. Devi Mohan, Henry Amar, Gina Ora Yoli, Mayara, Aviv Shalem Asis, Hannah Knight, Xavier De Forceville, Aaron Kleinerman i Luba Evans samo su neki od predavača koji su gostovali na festivalu", navodi se u saopštenju.

Iako je cilj akcije čišćenja bilo uklanjanje deponije koja se formirala na ušću Bojane prema Albaniji, uslijed jakog vjetra i talasa nije bilo moguće stići ribarskim brodićima, te su se učesnici festivala i volonteri usmjerili na dio plaže pored resorta i tako izvršili akciju u nešto izmijenjenom obliku.

Direktor festivala Dušan Kovačević naglasio je važnost ove akcije i pokrenuo inicijativu da ona postane tradicija.

"Nažalost, tokom prethodnih godina na obali Ade Bojane nakupljeno je toliko smeća da ni 1.000 džakova ne bi bilo dovoljno da se ovo područje kompletno očisti. Ova akcija je, pored konkretnog doprinosa čišćenja, značajna i za podizanje svijesti kako o ovom problemu, tako i o problemu erozije i nestajanja ostrva. U razgovoru sa nadležnim organima dogovoreno je da akcija postane tradicija i da se održava najmanje nekoliko puta godišnje“.

143 vreće otpada koje su učesnici festivala i volonteri sakupili u nedjelju, radnici Ulcinjske rivijere i DOO „Komunalne djelatnosti“ – Ulcinj su juče pokupili sa plaže.