Publika od komičara uvijek zahtijeva nešto novo

Opuč festival održaće se ove godine od 5. do 7. oktobra u KIC-u "Budo Tomović"

7494 pregleda 0 komentar(a)
Andrija Dabanović, Foto: Bosko Puric
Andrija Dabanović, Foto: Bosko Puric

Podgorički stand up komičar i organizator prvog crnogorskog stand up festivala Opuč Andrija Dabanović, čije će se četvrto izdanje održati od 5. do 7. oktobra u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” za “Vijesti” najavljuje ovogodišnje učesnike, odnosno kolege komičare koji će ovoga puta zabavljati publiku u Podgorici.

Pored stand up komičara koji će nastupiti na 4. Opuč festivalu, Dabanović se osvrnuo i na rezultate radionice stand up komedije koje se tradicionalno održavaju prvog dana festivala (ovoga puta 5. oktobra), a otkrio je i da li ima neostvarenih želja kada su u pitanju komičari koje bi volio da predstavi sugrađanima, te koliko je teško pred svojom publikom uvijek imati “svjež” repertoar.

Ko su ovogodišnji učesnici Opuč festivala? Kako je tekao proces odabira stand up komičara za ovo izdanje?

Ovogodišnji učesnici četvrtog po redu Opuč festivala dolaze iz pet država regiona. Prvo regionalno veče će se održati 6. oktobra i tada će, osim mene nastupiti i Miranda Lončar (Bosna i Hercegovina), Tin Sedlar (Hrvatska), Tin Vodopivec (Slovenija) i Vlatko Štampar (Hrvatska). Prve večeri ću, tradicionalno, imati ulogu domaćina, odnosno voditelja. Kada je riječ o drugoj večeri koje će se održati 07. oktobra, ulogu voditelja će preuzeti moj kolega i prijatelj Filip Ugrenović (Srbija). On će scenu dijeliti sa Dušanom Jokićem (Bosna i Hercegovina), Anteom Travizijem (Hrvatska), Srđanom Jovanovićem (Srbija) i Srđanom Olmanom (Srbija).

Proces odabira učesnika se odvija postepeno, jer je veliki izazov napraviti kvalitetan i raznovrstan lajnap, imajući u vidu zauzeća i obaveze koje komičari imaju na mjesečnom nivou. Neophodno je sve uskladiti i adekvatno rasporediti. Često nastupam sa njima i imao sam prilike da ih gledam i slušam širom regiona, na brojnim događajima i festivalima. Kada vršim selekciju, isključivo se vodim kvalitetom komičara i reakcijama publike. Određivanje lajnapa i kompletnog redosljeda je velika odgovornost, te stoga iziskuje određenu pažnju, ali i konsultacije sa starijim i iskusnijim kolegama. Do sada je publika bila veoma zadovoljna našim učesnicima, što samo potvrđuje da Opuč okuplja vrhunske regionalne komičare. Za ovogodišnji festival vlada veliko interesovanje, a karte su već u prodaji u mogu se kupiti na biletarnici KIC-a “Budo Tomović”.

Kako je konceptualno zamišljen 4. Opuč festival? Hoće li biti nekih izmjena u odnosu na prethodne godine?

Koncept ostaje isti kao i prethodnih godina, što je, ispostavilo se, dalo odlične rezultate, prvenstveno kada su regionalni nastupi u pitanju. Imamo u planu da u godinama koje dolaze internacionalizujemo festival i dovedemo komičare iz Evrope i svijeta i na taj način obogatimo ne samo kulturnu, već i turističku ponudu i sadržaj glavnog grada. Takođe, planiramo i veče takozvanog “otvorenog mikrofona” u sali “Dodest”, na kojem će novi, potencijalni komičari dobiti mogućnost da se prijave i prvi put nastupe pred publikom u trajanju od pet minuta. Stimulisaćemo ih i ohrabriti tako što ćemo im omogućiti da se takmiče za određenu novčanu nagradu, te se stoga nadamo i velikom odzivu. Takođe, imamo u planu da organizujemo razne tematske večeri, kao i večeri crnog humora i večeri ženskog stand-upa. Nastavićemo da obogaćujemo festivalski program i istrajemo u tome jer Opuč festival postaje sinonim za kvalitet.

Sa jednog of prethodnih festivala
Sa jednog of prethodnih festivalafoto: Privatna arhiva

S obzirom na to da je ovo četvrto izdanje, da li si do sada doveo sve kolege koje si želio ili ti je ostala neka neostvarena želja, kad je u pitanju humor koji bi volio da Podgoričani čuju?

Imajući u vidu da se veoma mali procenat ljudi bavi ovom profesijom, kada je region u pitanju, ipak nismo uspjeli da angažujemo sve komičare koje smo željeli i sa kojima smo ostvarili kontakt. Razlog tome je jednostavno nedostatak vremena od strane željenih komičara, jer mnogi od njih su u periodu održavanja festivala zauzeti filmskim i televizijskim snimanjima. Konkretno, imamo želju da podgorička publika vidi i sjajnog Srđana Dinčića iz Srbije, Saška Koceva, regionalno priznatog glumca i komičara iz Makedonije, Vida Valiča, televizijsku i stand-up zvijezdu Slovenije, kao i Ivana Šarića, komičara i TV voditelja iz Hrvatske. Već sada smo počeli da radimo na tome da se neka od navedenih imena nađu na sljedećem Opuč festivalu.

Kao i svake godine nastupićeš i ti (a iako si u ulozi voditelj - domaćina to svakako podrazumijeva kratke blokove nastupa). Da li je teško osmisliti repertoar koji tvoji sugrađani nisu do sada čuli?

Pa, da budem iskren u potpunosti, nije nimalo jednostavno. Za razliku od recimo pjevača, publika od komičara uvijek zahtijeva nešto novo. Izazovno je iznova smišljati materijal za festival i testirati ga pred gotovo 500 ljudi. To sa sobom nosi određeni rizik, ali i draž, ukoliko materijal naiđe na željenu reakciju kod publike. Sve u svemu, radujem se novim izazovima i testiranju novog materijala pred domaćom publikom.

I ove godine će se u okviru Opuč festivala održati radionice stand up komedije, ko su učesnici odnosno predavači?

Plan je da na ovogodišnjoj radionici, osim mene, predavač bude i kolega Srđan Olman iz Subotice. Smatram da će on svojim znanjem, na što bolji i vjerodostojniji način prenijeti određeno iskustvo i još ih više zainteresovati za ovu vrstu umjetnosti.

Da li su radionice iz prethodnih godina izrodile neke nove komičare iz Crne Gore?

Radionice koje smo organizovali u prethodnim godinama, nažalost nisu urodile plodom, bez obzira na našu veliku želju. Svi kandidati su za vrijeme trajanja radionica dobili neophodne informacije vezane za samu stand-up komediju, proces pisanja i stvaranja novog materijala. Takođe, imali su podršku i mogućnost nastavka saradnje u vidu mentorskog rada i usavršavanja svog materijala, kako bi poslije određenog vremena stekli uslove za petominutni nastup, što je bila i naša inicijalna ideja. Osim toga, dobili su svu neophodnu literaturu i vodič za pisanje materijala. Bez obzira na sve, i dalje se nadamo da će u godinama koje dolaze situacija biti drugačija i da će se neko od kandidata ipak izdvojiti i oprobati se u ovoj profesiji. Da bi se to dogodilo, presudna je želja, hrabrost i istrajnost. Prijave za ovogodišnju radionicu su otvorene, a svi zainteresovani se mogu prijaviti na info@opucfest.me.

Bonus video: