Da li mačke smiju da jedu povrće?

Sve zavisi od toga koliko mačka ima godina, jer nemaju iste potrebe mlade i stare mace, te povrće na primjer ne treba uključiti u njihovu ishranu dok su male

5254 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Kao što svi znamo, mačke su mesojedi, ali to ne znači da dio njihove ishrane ne treba da čini i povrće, jer ono pojačava dnevnu dozu hranljivih sastojaka koje one dobijaju preko ishrane.

Ishrana maca se primarno sastoji iz mesa i to je zbog toga što njima trebaju proteini i masti iz mesa. Međutim, sve zavisi od toga koliko mačka ima godina, jer nemaju iste potrebe mlade i stare mace, te povrće na primjer ne treba uključiti u njihovu ishranu dok su male, piše Pure Wow, a prenosi City Magazine.

Koliko dugo se maca nalazi u nekom stadijumu života zavisi primarno od njene rase, a potom i od načina života, tako da je to nešto što možete saznati konsultovanjem sa veterinarom. Njih treba pitati prije nego što odlučite da bi bila dobra ideja da maci date neko povrće, naročito ako ona boluje od nečega.

Mačkama ne treba davati povrće koje je preliveno uljem, začinjeno jakim začinskim biljkama ili potopljeno u gusti sos, već sirovo ili povrće pripremljeno na pari, a ujedno i iseckano na komadiće.

Mačke mogu da jedu samo neke vrste voća, a kada je povrće u pitanju, ako dobijete zeleno svetlo od veterinara, možete im dati: brokoli, šargarepu, celer, leblebije, zelenu boraniju, grašak, bundevu, spanać, batat, zimsku tikvu ili tikvicu.

Bonus video: