Svojih pet minuta iskoristiće da ispriča dogodovštine sa ljetovanja

Komičar Filip Ugrenović imao je priliku i da se predstavi televizijskoj publici zbog čega ga prepoznaju na ulici, a druge večeri Opuč festivala namijenjena mu je uloga voditelja

4360 pregleda 0 komentar(a)
Filip Ugrenović, Foto: Privatna arhiva
Filip Ugrenović, Foto: Privatna arhiva

Filip Ugrenović, stand up komičar iz Srbije u okviru druge večeri 4. izdanja Opuč festivala naći će se na bini Velike sale KIC-a “Budo Tomović” u ulozi voditelja, te će najavljivati i predstavljati svoje kolege koji će nastupati iste noći.

Ipak, podgorička publika neće ostati uskraćena za njegov repertoar s obzirom na to da će između nastupa Srđana Jovanovića, Srđana Olmana (Srbija), Dušana Jokića (Bosna i Hercegovina) i Anta Travizija (Hrvatska) imati svojih “pet minuta”.

Na početku razgovora za “Vijesti” Ugrenović otkriva šta je pripremio za tu priliku, ali i šta je čuo od kolega koji su ranije nastupali na crnogorskom festival stand up komedije - Opuču.

”Za mnoga mjesta na kojima smo nastupali sam čuo i ovakve, a i onakve priče. Kada su u pitanju Podgorica i Opuč, jedini loš komentar od kolega je bio - šteta što ne traje duže”, tvrdi on.

”Znam da je publika uvijek sjajno raspoložena, a da su produkcijski uslovi dovedeni do savršenstva zahvaljujući organizatorima. Tako da jedva čekam da se družimo prvi put. Nadam se ne i posljednji”, uz smijeh odgovara Ugrenović, koji, iako nije ranije nastupao na Opuč festivalu, ima iskustva sa crnogorskom publikom, pa će to iskoristiti za svoj repertoar.

”Ovog ljeta sam posjetio Igalo. Mislim da cijela Crna Gora zna kakvo je to mjesto, koliko je čarobno na jedan krajnje jedinstven način. Tamo sam dobio i inspiraciju da napišem tekst o tom ljetovanju, a Opuč festival mi se ukazao kao najbolja moguća prilika da ga premijerno izvedem. Naravno, biće tu i nekih priča iz mog standardnog repertoara”, nagovijestio je on.

Pored stand up komedije Ugrenović je u Srbiji poznat i kao radijski voditelj, pa odgovara na pitanje koliko je sličnosti između te dvije profesije, ali i po čemu se razlikuju.

”Mislim da nema apsolutno nikakve sličnosti. Osim možda mikrofona koji koristimo. Čak su i fore potpuno drugačije, pa i način na koji ih pričam. Najveća razlika je svakako što smo na stand upu oči u oči sa publikom, dok na radiju tu publiku moraš da imaš pred očima, iako je nemaš, a sliku sebe da stvaraš ljudima koji te takođe ne vide. Dobra stvar kod radija je što sam tamo mnogo ljepši nego na bini”, šaljivo odgovara Ugrenović.

Tokom svoje karijere često je imao priliku i da se predstavi televizijskoj publici zbog čega se, priznaje, često desi da ga prepoznaju na ulici.

Upitan da li se dešava i da mu u nekom ne baš prikladnom momentu zahtijevaju da “baci foru” ili da ljudi očekuju da stalno priča šale i nasmijava prisutne, kaže: “Poprilično često”.

”Obično te ljude pitam da li bi željeli da im Erol Spens pokaže kako radi svoj posao. Za one koji ne znaju, u pitanju je jedan od najboljih boksera današnjice”.

S obzirom na to da će se prvog dana festivala, 5. oktobra, kao i svih prethodnih godina održati radionice za sve one koji se interesuju za stand up komediju, srpski komičar podijelio je savjet za one koji bi voljeli da se oprobaju u toj profesiji.

”Ne postoji neki univerzalni savjet za komičara. Najvažnije je da čovjek na bini ne glumi, ne izigrava komičara i ne ulazi u tuđu ulogu već da priča sve iz prvog lica, kao kad bi pričao drugarima. Da bude iskren. Ali stand up je jako raznovrsna fora i zaista, svaka ličnost je tu priča za sebe, pa su i savjeti uvijek od osobe do osobe drugačiji”, smatra on, a potom se prisjeća kako se i sam zainteresovao za stand up komediju i odlučio da se njom bavi ozbiljnije.

”Kada sam shvatio da je najljepši posao onaj koji radiš jako ozbiljno, ali koji mora da bude potpuno zezanje”, zaključuje stand up komičar.

Noć ranije, 6. oktobra, pred podgoričkom publikom će nastupiti Miranda Lončar (BiH), Tin Sedlar, Vlatko Štampar (Hrvatska) i Tin Vodopivec (Slovenija), a domaćin Andrija Dabanović imaće zadatak da ih najavi i predstavi publici.

Bonus video: