Publika nanjuši sve kad si na pozornici

Štampar će nastupiti u Podgorici, u okviru 4. izdanja Opuč festivala

1423 pregleda 0 komentar(a)
Štampar, Foto: Privatna arhiva
Štampar, Foto: Privatna arhiva

Hrvatski stand up komičar Vlatko Štampar ostao je dužan podgoričkoj publici jedan nastup, a to će nadoknaditi 6. oktobra, kada će svoj repertoar predstaviti na bini Velike sale KIC-a “Budo Tomović”, u okviru 4. izdanja Opuč festivala.

Kako kaže za “Vijesti”, trebalo je da nastupi na ovoj stand up manifestaciji prošle godine, ali ga je u tome spriječio kovid.

“Dolazim drugi put pred podgoričku publiku. Prošle godine se nažalost dogodila korona i taman mi zeznula put k vama. Ove godine spavam s maskom da nebi bilo…”, uz smijeh počinje razgovor Štampar.

“Prvo gostovanje je prošlo stvarno predivno. Bojao sam se malo kako će publika prihvatiti nastup - ali bezveze sam brinuo”, prisjetio se komičar koji je bio u prilici da 2019. godine bude među učesnicima prvog Opuča.

Od tada je osvježio repertoar, pa će publika koja ga je gledala i slušala prije tri godine moći večeras da očekuje nove šale.

“Ove godine će biti potpuno novi repertoar. Još slažem setlistu u glavi - ali biće svega pomalo. Osim politike - to ne diram”, siguran je on, a zatim otkriva koliko stand up komičari tokom same manifestacije imaju vremena da čuju jedni druge.

“Nažalost uvijek propustiš nastup par kolega koji su prije tebe jer se koncentrišeš na svoje fore i imaš zadnje pripreme u glavi. Slušam ih sve, samo neke iz bekstejdža”, pojašnjava Štampar, koji iza sebe ima veliki broj nastupa, ali ne može da izdvoji jedan najdraži ili najbolji.

“Kao da pitate koje dijete najviše volim (smijeh). Jako teško. Imam par nastupa koje stvarno pamtim kao drage. Neki su bitni, jer je bili ‘milestone’ u karijeri, a neki su jednostavno bili čarobni zbog publike koja se poklopila te večeri”, zaključuje hrvatski stand up komičar.

Sa druge strane Štampar priznaje da su se dešavali i nastupi sa “tvrđom” publikom, koja na šale ne bi odreagovala smijehom, pa otkriva kako rješava takve situacije.

“S vremenom shvatiš da ne mora biti sve stalno smiješno. Iskustvo ti daje tvrdu kožu upravo za takve situacije”, ističe sagovornik “Vijesti”.

“Nema posebnog plana. Malo umreš iznutra, iskomentarišeš šta se upravo dogodilo (niko se nije smijao) i samo lagano kreneš dalje.

Jedna od zabavnijih stvari kad si komičar je traženje granice. Isprobavanje do gdje možemo ići”, objašnjava on.

Kao i tokom prethodnih izdanja Opuč festivala, prvi dan manifestacije (5. oktobar) je i ove godine rezervisan za radionice koje su namijenjene svima onima koji u sebi prepoznaju talenat za stand up komediju, a Štampar ima i savjet za njih.

“Najbitnije je skupiti hrabrosti i krenuti. Ali jednom kad se publika nasmije na tvoje autorske fore - ili se navučeš na to ili ne. Najbolji savjet koji mogu dati je da budu iskreni i svoji”, poručuje on.

“Publika nanjuši sve kad si na pozornici. Ako si ljut, bahat i najbitnije - neiskren. Jednostavno se osjeti”, dodaje Štampar.

Hrvatski komičar nastupiće sjutra veče uz kolege Mirandu Lončar iz Bosne i Hercegovine, Tina Sedlara takođe iz Hrvatske i Tina Vodopiveca iz Slovenije, dok će domaćin i organizator Opuča Andrija Dabanović imati zadatak da ih najavi i predstavi publici.

U petak veče, 7. oktobra podgoričkoj publici će se predstaviti Ante Travizi iz Hrvatske, Srđana Jovanovića i Srđana Olmana iz Srbije i Dušana Jokića iz BiH.

Te večeri u ulozi voditelja biće Filip Ugrenović iz Srbije, koji će između nastupa kolega predstavljati svoj repertoar.

Mirela Zogović

Ove godine će biti potpuno novi repertoar. Još slažem setlistu u glavi - ali biće svega pomalo. Osim politike - to ne diram

Bonus video: