Čuvaćemo umjetnost koju je stvarao Igor Perazić

Organizaciji K13 cilj je da u glavnom gradu Crne Gore naprave otvorenu galeriju

5684 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Grafiti krase ulice mnogih velikih svjetskih centara, a Podgorica već godinama zahvaljujući Street art organizaciji K13 je uljepšana na ovaj način. Od prošle nedjelje glavni grad može se pohvaliti još jednim umjetničkim djelom iza kojeg je stala ova organizacija, a posvećen je crnogorskom muzičaru - violončelisti i pjevaču Igoru Peraziću.

”Posljednjih nekoliko godina trudimo se da spojimo ljude koji su ostavili traga u crnogorskoj kulturi sa onim što mi radimo. Stariji Podgoričani među kojima su Brčko, Božo Bulatović, Feto Mahmutović dali su nam ideju da napravimo upravo mural posvećen Igoru, onda smo kroz razgovore sa njima slušali o Peraziću i dobili želju da ga predstavimo kroz ovu vrstu umjetnosti. Kontaktirali smo njegovu porodicu i ona je bila oduševljena”, ispričao je “Vijestima” Ferid Skenderović, član organizacije K13.

Do sada, njihovi murali posvećeni javnim ličnostima bili su drugačiji od ovog posvećenog Peraziću jer su oni koji bi ih posmatrali već na prvu mogli da uoče o kome je riječ. Međutim, crnogorski muzičar kroz njihov grafit drugačije je predstavljen.

”Namjerno smo predstavili Igora kroz njegov instrument s obzirom na to da je on bio prvo violončelo Crne Gore. Ruke su u pokretu, gudalo takođe, a sa time smo željeli da ga oživimo, a ne da od murala pravimo umrlicu. Kroz ovaj mural upravo smo poručili da je umjetnost koju je stvarao Igor još živa i da ćemo je čuvati”, poručuje Skenderović.

Ekipa koja je oslikala mural
Ekipa koja je oslikala muralfoto: Privatna arhiva

Podgorička ekipa K13 za ovaj mural imala je pomoć od kolege iz Italije.

Matej je Italijan iz Trsta, ali je imao priliku da oslikava murale širom Evrope. Saradnja sa njim počela je 2014. godine kada smo zajedno napravili jedan drugi grafit. Kontaktirali smo ga, poslali podatke koje smo prikupili o Igoru, a on je sa oduševljenjem prihvatio da bude dio ove priče i u stvari njegova ideja je bila da Perazić na ovakav način bude predstavljen”, ispričao je Skenderović, te dodao da je cilj Street art organizacije da naprave galeriju na otvorenom.

”Cilj nam je da okupimo mnoge umjetnike da oslikavaju Podgoricu sa nama i na taj način napravimo tu Street art galeriju. Nadamo se da ćemo nastaviti saradnju, ne samo sa Matejom, već da će nam se javiti i drugi umjetnici. Imamo u planu da naredne godine oslikamo još jedan veliki mural, ali tu ideju nijesmo još razradili”, priznaje Skenderović.

Mural Igoru PEraziću
foto: Privatna arhiva

On ne krije da je teško bilo kroz jedan mural predstaviti sve ono što Igor Perazić znači Podgorici.

”Osoba poput Igora teško bi mogla da se opiše kroz sliku ili riječi. Zato smo i napravili mural koji je ujedno i nostalgičan i veseo. Bitno je da smo ovim muralom pokazali da ga nijesmo zaboravili i da to sjećanje na njega nikad neće da nestane”, zaključuje Skenderović.

Bonus video: