Provjerite mobilne telefone djece: Ovo su aplikacije koje odmah treba obrisati

Brojne aplikacije koje su označene kao primjerene za djecu su bile kritikovane

11667 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ako ste roditelj, trebalo bi da pripazite šta tačno vaša djeca rade na mobilnom telefonu kako ne bi bili izloženi neprimjerenom sadržaju. Brojne aplikacije koje su označene kao primjerene za djecu su bile kritikovane zbog toga što je neprimjeren sadržaj prošao kroz njihove filtere.

Make use of je napravio spisak aplikacija i internet stranica koje bi mogle biti neprimjerene za djecu, prenosi N1.

1. Ask.fm

Ask.fm je popularna stranica koju pretežno koriste osobe između 13 i 17 godina, a riječ je o stranici u formi pitanja i odgovora. Međutim, Make use of navodi da je njihovo istraživanje pokazalo da stranica sadrži mnoštvo seksualnih zahtjeva, aluzija, internet zlostavljanja i drugih neprimjerenih sadržaja za maloljetnike.

Takođe, ranije je izvještaj Gardijana pokazao je da je 10 odsto djece od 11 do 16 godina na Ask.fm-u barem jednom dnevno bilo izloženo raznim prijetnjama i drugim opasnim radnjama.

2. Omegle

Omegle je web stranica za video chat. Ne morate se registrovati za korištenje usluge. Funkcioniše tako da nasumično uparuje strance za razgovor, iako možete izraziti neke preferencije kao što su interesi i željeni pol.

Omegle nudi “nadzirani” video chat, ali postoji i verzija bez nadzora koju mogu koristiti i maloljetnici. Nema registracije, slabo moderisanje, anonimnost i video chat: to je očigledno recept za probleme pa se stoga savjetuje da maloljetnici izbjegavaju takve stranice.

3. Kik

Kik je anonimna aplikacija za razmjenu poruka putem koje možete tražiti anonimne partnere za chat odabirom do pet kompatibilnih interesa s Kikovog popisa, od kojih mnogi namjerno aludiraju na seksualno ponašanje. Osim toga, svako vam na toj aplikaciji može poslati poruku. Korisnici mogu slati neželjene poruke na razna korisnička imena u nadi da postoje.

Anonimnost i sloboda čavrljanja sa strancima neki su od razloga zašto tinejdžeri vole Kik, ali stoga može i biti potencijalna prijetnja za maloljetnike jer može biti raj za internet predatore.

4. Chatroulette

Chatroulette radi na sličnom principu kao Omegle – nasumično uparuje strance u video poziv. Kada odete na početnu stranicu, možete odabrati da li želite da učestvujete u filtriranom ili nefiltriranom chatu. Godište se pritom ne provjerava.

“Roditelji bi trebalo da drže djecu podalje od ove stranice jer je previše opasna za njih. To je raj za predatore. Ovo je jedno od najgorih lica interneta koje sam vidio”, rekao je psihijatar Kejt Ablov.

5. Tinder

Iako je riječ o aplikaciji za upoznavanje odraslih, roditelji bi trebalo da obrate pažnju na ovu aplikaciju jer je neprimjerena za maloljetnike. Da biste se prijavili na Tinder, potreban vam je samo Facebook ili Google račun ili broj telefona. Treba naglasiti da stranica ne prihvata maloljetnike, ali na Facebooku se može kreirati profil s lažnim datumom rođenja.

Bonus video: