Zbirka ljubavnih pisama koje je napisao Dilan prodata za 670.000 dolara

Zbirku je kupila portugalska knjižara "Leljo" u Portou, koja sebe naziva "najljepšom knjižarom na svijetu", a planira da 42 rukom napisana pisma na 150 strana budu dostupna za Dilanove obožavaoce i naučnike

4029 pregleda 2 komentar(a)
Dilan, Foto: Printscreen YouTube
Dilan, Foto: Printscreen YouTube

Zbirka dirljivih, ljubavnih a i pronicljivih pisama koje je mladi umjetnik Bob Dilan pisao djevojci iz srednje škole, prodata je na aukciji za gotovo 670.000 dolara, saopštila je aukcijska kuća RR Auction.

Zbirku je kupila portugalska knjižara "Leljo" u Portou, koja sebe naziva "najljepšom knjižarom na svijetu", a planira da 42 rukom napisana pisma na 150 strana budu dostupna za Dilanove obožavaoce i naučnike.

Mladi Dilan rodom iz američke savezne države Minesote, pisma je pisao Barbari En Hjuit između 1957. i 1959. godine, dok je još bio Robert Alen Zimerman.

U nekim pismima Dilan piše da želi da promijeni ime i da se nada da će prodati milione ploča. Decenijama kasnije, sada 81-godišnji Dilan i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2016. prodao je oko 125 miliona ploča.

Mladi muzičar u pismima izražava svoju blagonaklonost prema djevojci, poziva je u emisiju Badija Holija, šalje joj poeme i priča o tadašnjim srednjoškolskim temama, kao što su odjeća, automobili i muzika.

Na aukciji je prodato i nekoliko drugih Dilanovih predmeta, među kojima je rukopis 24 pjesme bez naslova, koje je umjetnik napisao dok je bio na Univerzitetu u Minesoti. Te pjesme su prodate za 24.000 dolara.

Dilan je kultna ličnost generacije 60-ih godina i jedan od najvećih kantautora 20. vijeka.

Umjetnik je 2016. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost jer je "stvorio, u okviru velike tradicije američke muzike, nove načine poetskog izražavanja".

Bonus video: