Pismo kraljice Elizabete iz 1966. prodato na aukciji u Njemačkoj

Pismo je upućeno njemačkoj jahačici Eti Pleš, čiji su konji dva puta pobijedili na prestižnoj trci Epsom Derby u Engleskoj

3805 pregleda 0 komentar(a)
Elizabeta Druga, Foto: Shutterstock
Elizabeta Druga, Foto: Shutterstock

Lično pismo nedavno preminule engleske kraljice Elizabete II u subotu je prodano na aukciji u Njemačkoj za 8.300 eura, objavili su organizatori.

O kupcu se zna samo da je žena koja živi u inostranstvu.

Pismo je prodato na aukciji koju je organizovala aukcijska kuća Eppi u Štutgartu, prenosi N1.

Pismo je upućeno njemačkoj jahačici Eti Pleš, rođenoj Mariji Grefin fon Vurmbrand-Štupah, čiji su konji dva puta pobijedili na prestižnoj trci Epsom Derby u Engleskoj.

Kraljica piše "dragoj gospođi Pleš“ da je bila "oduševljena lijepom slikom konja“ u njenom ljetnjem utočištu u Sandringamu, "koju sam od Vas i gospodina Pleša dobila za Božić“.

Zatim kraljica, koja je tada imala 40 godina, zaključuje svoje pismo zahvalnosti uvidom da je strpljenje možda najvažnija osobina u uzgoju konja, uz malo sreće.

Ferdinand Benedikt Epli iz aukcijske kuće je rekao kako je očekivao da će za pismo biti zainteresovane dvije skupine ljudi.

Licitacija je počela s cijenom od 2.600 eura.

"Ima entuzijasta koji traže poštanske pošiljke sa zanimljivom istorijom ili od istaknutih pošiljalaca, a tu su i obožavatelji britanske kraljevske porodice“, rekao je uoči aukcije za dpa.

Elizabeta je preminula u septembru u 97. godini.

Osim kraljičinog pisma, na aukciji u subotu u ponudi je bilo i pismo Bakingemske palate iz kabineta Lejdi Dajane.