Kako samostalno organizovati putovanje?

Napravite plan puta u zavisnosti od toga koliko dana ostajete i šta vam je želja da vidite. Ako ništa ne znate o destinaciji na koju idete istražite na Guglu ili Jutjubu šta kažu drugi putnici i vidite šta vam se od toga sviđa i gdje biste voljeli da idete. Provjerite koje se lokacije nalaze blizu jedna drugoj, kako ne biste gubili vrijeme i išli s jednog na drugi kraj grada gubeći vrijeme

6704 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Posljednjih godina sve više ljudi odlučuje se da samostalno organizuje svoje putovanje i “pobjegne” od jednoličnih aranžmana kakvi su često u standardnim ponudama za grupna putovanja.

Međutim, samostalno putovanje i dalje budi nelagodu kod određenog broja ljudi.

Zbog toga donosimo savjete kako da organizujete svoje putovanje na što lakši način.

Karte

Kada je riječ o potrazi za avionskim kartama bitno je da ste fleksibilni po pitanju datuma, mjesta polaska ali i mjesta na koje idete. Često se dešava da iskrsnu jeftine karte za destinaciju koja vam možda nije na vrhu liste želja, ali budite otvorenog uma po tom pitanju.

Ono što treba da znate je da su često jeftinije karte sa manjih aerodroma na kojima avio-kompanija nema velike troškove.

Sajtovi za pronalazak povoljnih karata kakav je Skajskener i njemu slični vam nudi opciju da pretražujete najjeftinije destinacije, ali i da vidite cijene letova za cijeli mjesec. Prilikom pretrage, koristite incognito opciju jer što više puta pretražujete istu destinaciju, veća je šansa da algoritam poveća cijenu karte.

Kada su u pitanju loukost avio-kompanije i jeftine karte treba da znate da je let jeftin, ali osim malog ranca ili torbe koji mogu da stanu ispod sjedišta rijetko kad je uključeno nešto više. Zato je potrebno doplatiti veći prtljag, hranu, piće i željeno sjedište. Ništa od ovoga ne morate doplaćivati, nećete ostati da stojite, ali sve zavisi od vaših afiniteta i potreba.

Ono što je još dobro napomenuti jeste i to da ove kompanije često zahtijevaju da se čekirate onlajn prije leta, a ukoliko to zaboravite na aerodromu ćete dodatno platiti tu uslugu, a čak se može desiti i da nema mjesta u avionu. Dobro provjerite da li ste unijeli tačne podatke: ime, prezime, broj pasoša, jer ako niste i promjenu istih ćete dodatno platiti.

Transfer od i do aerodroma

Kada ste našli avio kartu po cijeni koja vam odgovara morate vidjeti kako da stignete do aerodroma sa kog letite. Mnogima je dilema kako otići na aerodrom u okruženju. Najbolje je do aerodroma otići vozom ili autobusom, ukoliko je to moguće. Na sajtu aerodroma uvijek možete naći informacije o prevozu kombijima ili mini busevima od centra grada, ili stanica do aerodroma. Ako ne postoji konekcija, uvijek imate opciju da do aerodroma dođete svojim automobilom i onda platite parking.

Sada kada ste kupili avio kartu, prtljag i šta vam je već potrebno na letu samo stavite u podsjetnik da se čekirate onlajn čim se na sajtu otvori ta opcija. Rezervišite transfer do aerodroma i možete krenuti dalje u rješavanje ostalih stvari za organizaciju putovanja.

Plan puta

Napravite plan puta u zavisnosti od toga koliko dana ostajete i šta vam je želja da vidite. Ako ništa ne znate o destinaciji na koju idete istražite na Guglu ili Jutjubu šta kažu drugi putnici i vidite šta vam se od toga sviđa i gdje biste voljeli da idete. Više rezultata ćete imati ako pretražujete na engleskom, video snimci su dovoljno intuitivni i informativni čak i ako ne znate jezik. Provjerite koje se lokacije nalaze blizu jedna drugoj, kako ne biste gubili vrijeme i išli s jednog na drugi kraj grada gubeći vrijeme.

Napravite raspored koliko gdje ostajete, ako mijenjate mjesto, odnosno ako se odlučite da spojite više gradova u okruženju.

Kretanje po gradu

Istražite šta su opcije i vidite kako želite da se krećete po nekom gradu. Negdje je gradski prevoz skup, negdje je pristupačan, negdje ima karata koje su za više dana i obuhvataju sva prevozna sredstva, negdje samo metro, negdje nema metroa… razne su opcije. Istražite na sajtovima gradskog prevoza određenih gradova ili njihovim turističkim organizacijama, blogovima, vlogovima ili na licu mjesta kada stignete.

onlajn mapa, mapa
foto: Shutterstock

Ako vam je bicikl dobro rješenje u tom gradu, ako je grad ravan i ima dosta staza nađite najbolju opciju za iznajmljivanje bicikla.

Na telefon skinite aplikaciju poput Gugl mape kako biste olakšali sebi kretanje gradom. Tu možete naći i preporuke za restorane, ali i informacije o muzejima, znamenitostima, voznim, autobuskim i metro linijama.

Ulaznice za muzeje i ture

Često je jeftinije kupiti kartu onlajn nego na licu mjesta, a nekada je prosto elegantnije jer ćete izbjeći gužve i čekanje u redovima satima.

Na internetu potražite besplatne ture, gdje će vam vodič govoriti više o muzejima i znamenitostima koje obilazite.

Kako pronaći povoljan smještaj?

Kupili ste kartu, riješili transfer, napravili plan puta i rezervisali karte, znate koliko u kom gradu ostajete i sad možete da tražite gdje ćete odsjesti, bilo da je u pitanju jeftin smještaj ili luksuzan hotel. Smeštaj možete početi da tražite i odmah čim kupite kartu ili čak prije kupovine dok samo istražujete, jer može da se desi da je do neke destinacije jeftin let, ali zato smještaj za naše standarde preskup. Zato bolje kad istražujete destinaciju virnite šta kažu cijene smještaja, a za to je najbolja pretraga koja će dati najbolje cijene.

Sami ćete odlučiti u kojoj fazi je najbolje da tražite smještaj, jer možda ćetete i odsjesti kod nekog preko kauč surfinga ili kod rodbine pa vam isti neće ni trebati.

Rezultate pretrage možete filtrirati po cijeni, popustu, udaljenosti od centra grada, ograničiti do kog iznosa dnevno vam je prihvatljivo da platite, označiti koju kategorizaciju smještaja želite i mnoge druge opcije koje će vam biti od koristi da nađete ono što vam je najinteresantnije. Možete izlistati i smještaje na mapi, pa odmah vidjeti gdje se nalaze. Ne zaboravite da pogledate kakvi su utisci gostiju koji su tu prethodno odsjeli.

Dodatni savjeti

Bilo gdje da idete, naročito tamo gdje ne poznajete jezik, nije loše imati aplikaciju za prevođenje. Nije uvijek garant da će lokalno stanovništvo znati vaš ili jezik koji vi znate, pa makar on bio i engleski. Aplikacija vjerovatno neće uvijek davati najsrećnije prevode, ali je bitno da se možete sporazumijeti o osnovnim stvarima.

Druga korisna aplikacije je neka oflajn mapa. Prije puta skinite sve mape države u koju idete (neke države imaju mape po regijama, pa provjerite da li ste skinuli sve).

Ukoliko idete na duži period i to vam se isplati nije na odmet kupiti i sim karticu nekog lokalnog operatera, jer ćete tako uvijek imati internet i moći da koristite i onlajn mape i druge aplikacije koje ne rade bez interneta. Danas se mogu kupiti i e-sim kartice, koje nije potrebno fizički ubaciti u telefon.

Konvertor valute je aplikacija koja je veoma korisna naročito izvan euro zone, jer ne morate da preračunavate valute u glavi ili na digitronu.

Bonus video: