Pakujte se pametno

Ukoliko idete na petodnevno putovanje odaberite pet odjevnih kombinacija u skladu sa najavljenom vremenskom prognozom. Ako ipak idete na duži put spakujte odjeću sličnog stila i neutralnih boja, kako biste lako mogli da je kombinujete komade.

88 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ponijeti sve potrebne stvari na putovanje i spakovati se pametno može biti prilično izazovno. Posebno ako ćete boraviti na više destinacija sa različitim klimama i vremenskim uslovima.

Spakujte se lagano

Ovo je najbolji i možda jedini savjet koji vam treba. Često se dešava da ne nosite polovinu odjeće koju ste spakovali i baš te jedne cipele ili džemper više koji ste morali da ponesete. Takođe je mnogo lakše obići aerodrom ili doći u hotel ako sa sobom imate samo jedan manji komad prtljaga.

Izaberite ranac ili manji kofer koji ćete ponijeti sa sobom i unaprijed odredite koliko stvari ćete spakovati.

Izaberite pravi tip prtljaga

Najlakše je putovati samo sa rancem ako putujete vozom ili autobusom, a sa čvrstim koferom ako idete na put automobilom ili avionom.

Kofer sa točkićima savršen je jer možete lijepo spakovati svoje stvari i neće se gužvati. Takođe, odličan je ako imate više stvari sa sobom kako biste izbjegli pakovanje u više manjih torbi. Međutim, ovo nije najbolji izbor ako ćete mnogo hodati da biste došli do hotela ili ako je vaša destinacija poznata po kaldrmisanim ulicama.

Prilikom kupovine prtljaga birajte najlakši mogući. Osjetićete svaki dodatni kilogram prtljaga kada putujete. Dakle, zašto ne biste uštedjeli dio težine na samom prtljagu?

Planirajte svoje autfite

Ukoliko idete na petodnevno putovanje odaberite pet odjevnih kombinacija u skladu sa najavljenom vremenskom prognozom. Ako ipak idete na duži put spakujte odjeću sličnog stila i neutralnih boja, kako biste lako mogli da je kombinujete komade. Razmislite o događajima kojima treba da prisustvujete i ponesite samo jednu kombinaciju za tu priliku.

Najgore je pakovati se stihijski i bez plana, tako ćete se zasigurno zatrpati nepotrebnim stvarima.

Uparite sve sa maksimum dva para cipela

Nakon što ste isplanirali koju ćete odjeću da ponesete, isto uradite i sa obućom. Ukoliko planirate da dosta hodate bitno je da spakujete jedan udoban par patika, jer nije poželjno da vas već prvog dana nažulja obuća.

Deblje stvari nosite na sebi

Razlog je jasan - deblje i glomazne stvari zauzimaju više mjesta. Stoga ih obucite i nosite tokom putovanja kako biste uštedjeli prostor u koferu/rancu.

Rolajte odjeću

Ovo je zlatan savjet. Ukoliko rolate odjevne predmete oni će zauzeti mnogo manje prostora nego kada ih slažete na klasičan način. Takođe, ovako će se dosta manje zgužvati.

Putna pakovanja kozmetike

U skoro svim drogerijama možete naći mala, putna pakovanja paste za zube, kreme za lice, šampona, i sličnih proizvoda za higijenu. Na putovanja je praktično nositi i uzorke/testere s obzirom na to da u avion ne možete unijeti proizvod koji ima više od 50 mililitara. Skoro svaki hotel ponudiće vam šampon i kupku, tako da iste ne morate nositi sa sobom.

Ostavite prazan prostor

Ukoliko putujete na destinaciju koja je poznata po šopingu veoma je bitno da ostavite dio prostora u koferu kako tokom pakovanja ne biste morali da se odreknete “starih” stvari ili još gore - kupite i doplatite dodatni komad prtljaga.

Vrijedne stvari nosite pri sebi

Ako putujete avionom vaš prtljag se lako može izgubiti. Zbog toga je važno da u ruksaku ili ručnom prtljagu držite dokumenta, elektronske uređaje kao i vrijedne komade nakite.

Sve možete kupiti

Imajući ovo na umu lakše ćete se spakovati. Na skoro svakoj destinaciji možete kupiti sve što vam je potrebno, stoga se ne stresirajte da ćete zaboraviti nešto.

Bonus video: