Burna istorija, dobra hrana i šoping

Vodimo vas u Solun, grad nevjerovatne istorije, koji je istovremeno i raj za gurmane i šopingholičare

8533 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Sara Antanasijević
Foto: Sara Antanasijević

Stare, oronule zgrade, iscrtane grafitima neće ostaviti neki naročit utisak na turiste prilikom ulaska u grad, ali što dublje budete zalazili u uličice Soluna, kompletan doživljaj će se promijeniti.

Obilazak, kako ga Grci nazivaju, Tesalonikija započeli smo posjetom vojničkom groblju Zejtinlik na kojem počivaju srpski, italijanski, engleski, francuski i ruski vojnici koji su izgubili život u borbama i proboju Solunskog fronta. Uz mnogo istorijskih priča koje ovo groblje nosi, zanimljiva je činjenica da su od izgradnje groblja čuvari članovi porodice Mihailović, porijeklom iz Grblja, od kojih je najduže čuvar bio devedesetčetvorogodišnji Đorđe, tačnije od 1961. do 2021. godine.

Nakon obilaska Zejtinlika uputili smo se ka centru Soluna i Aristotelovom trgu. Na trgu se nalazi puno prodavnica, restorana brze hrane u kojima možete probati čuveni grčki giros i mnogo kafića u kojima možete uživati u fredo espresu.

Šetajući pored mora, Palia Paraliom, stigli smo do Bijele kule, jednog od simbola grada Soluna. Sa vrha kule pruža se predivan pogled na luku i cijeli grad. Bijela kula nekada je bila zatvor, a danas je muzej, u kome možete naučiti mnogo o nastanku i istoriji ovog grada.

Na ulasku u Bijelu kulu imate mogućnost da kupite kombinovane karte za obilazak tog lokaliteta, Vizantijskog i Arheološkog muzeja i Rotonde. Cijena karte je 15 eura i može se iskoristiti u roku od tri dana. Kombinovana karta je najisplativiji način da se obiđu svi najznačaniji muzeji u gradu.

Ljubitelji krstarenja se ispred samog tornja mogu ukrcati na zanimljive “piratske” brodiće i uživati u jednočasovnom panoramskom obilasku Soluna. U cijenu karte ulazi i jedno piće.

U blizini tornja nalazi se i spomenik Aleksandru Makedonskom, kao i poznati solunski kišobrani. Gvozdene kišobrane kreirao je grčki skulptor Giorgos Zogolopoulos 1997. godine i od tada oni predstavljaju jednu od najpoznatijih atrakcija grada, kod koje se svakodnevno fotografiše veliki broj turista.

Solun
foto: Sara Antanasijević

Hramovi, crkve, džamije i muzeji...

Desetominutnom šetnjom od Bijele kule stiže se do Arheološkog i Vizantijskog muzeja. Jedan od najupečatljivijih detalja prilikom obilaska ovih muzeja je i sanduk koji datira od 3.000. godine prije nove ere, u kojem je sačuvan skelet žene u skoro netaknutom stanju. Osim očuvanog skeleta, savršeno očuvane su i kosa pedesetogodišnje žene, kao i njena svilena haljina sa zlatnim vezom.

Još jedna nezaobilazna stanica prilikom obilaska Soluna je Rotonda. Rotonda je prvobitno sagrađena kao rimski hram, sa zidovima debljine šest metara, nakon toga je pretvorena u crkvu, a za vrijeme osmanskih osvajanja dodat joj je minaret i postala je džamija. Nakon Balkanskih ratova Grci su ponovo objekat pretvorili u crkvu, ali su zadržali minaret. Ovaj neobični arheološki objekat je danas muzej.

Rotonda
Rotondafoto: Sara Antanasijević

U Solunu se nalazi i veliki broj vizantijskih crkava od kojih su najpoznatije crkva Svete Sofije, Svetog Dimitrija, Panagija Halkeon, Svetog Nikole Orfanosa i mnoge druge.

Mjesto za hedoniste

Tesaloniki je i raj za gurmane. Tako ljubitelji hrane mogu uživati u začinima, sirevima i maslinama na otvorenim pijacama - pijacama Kapani i Modiano.

Na samim pijacama nalaze se i male grčke taverne u kojima osim tradicionalnih grčkih jela, možete probati i specijalitete od svježe ribe. Ručak za četvoro sa pićem i predjelima u ovakvim tavernama košta u prosjeku 60 eura.

Još jedno poznato mjesto u Solunu je i Ladadika. Četvrt u kojoj se nalazi mnoštvo restorana, barova i mjesta za noćni izlazak. U ovim restorančićima takođe možete probati grčku musaku, meze, suvlaki, tikvice na grčki način sa tzatziki sosom, zapečeni feta sir, grčku salatu i mnoge druge đakonije.

Solun
foto: Sara Antanasijević

Za ljubitelje slatkiša nezaobilazna stanica je Trigona Elenidis poslastičarnica u kojoj se prodaje poznati solunski slatkiš trigona panoramatos - hrskavi trouglovi natopljeni sirupom i punjeni kremom od vanile. Još jedan poznati desert je i bugaca sa vanilom, koju možete probati u većini solunskih pekara.

Šopingholičari u Solunu mogu pronaći i mnogo autleta i šoping centara. U centru grada nalaze se i poznate ulice Egnatia i Tsimisiki, sa prodavnicama poznatih svjetskih brendova.

Solun
foto: Sara Antanasijević

Solun, koji je drugi po veličini grad u Grčkoj, vas sasvim sigurno neće ostaviti ravnodušnim. Prijatni, uvijek nasmijani i gostoprimljivi Grci, male ulice pune drvoreda i simpatični kafići učiniće vaš boravak, u jednoj od najznačajnijih luka Balkana nezaboravnim.

Bonus video: