Organizovana džungla puna mogućnosti

Da li zbog naziva “Centar Evrope”, doma više velikih fudbalskih klubova ili jednostavno velike istorije koja se krije iza njega, odlazak i posjeta Londonu je iskustvo koje svako, ukoliko je u mogućnosti, mora da iskusi

30510 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Filip Ivanović
Foto: Filip Ivanović

Za razliku od nekog prethodnog vremena kada je za odlazak do Londona trebalo izdvojiti velike svote novca samo za avio-karte, sada je situacija malo drugačija - i iz Podgorice i sa ostalih aerodroma u regionu može se birati putovanje lou kost kompanijama.

Ipak, za nas iz Crne Gore, zamalo Evropljane, taj put je otežan i skuplji zbog potrebe za dobijanjem turističke vize.

Taj proces zna da traje i dva mjeseca, a koštaće vas oko 250 eura (u zavisnosti od stanja funte prema euru). Proces jeste jednostavan ali se morate naoružati strpljenjem i tolerancijom na pitanja koja će vam se možda učiniti nerealnim (npr. Da li ste član terorističke organizacije? Ok, jesam, dajte mi vizu sad).

Procedura je sljedeća:

1. Apliciranje za vizu (onlajn)

2. Zakazivanje sastanka

3. Prikupljanje dokumentacije

4. Sastanak i predaja pasoša

5. Vraćanje pasoša (sa ili bez vize)

Tako je - može se desiti i da vam nakon čitavog procesa odbiju vizu i naravno, ne vrate pare.

Iz iskustva, ono što je najbitnije jeste:

- Rezervacija nekog smještaja ili pozivno pismo ukoliko idete u posjetu nekom

- Minimum 130-150 eura prikazanog dnevnog budžeta dok ste tamo

Prilikom dostavljanja dokumenata, morate priložiti izvod iz banke i podatke o plati. Ova dokumenta potrebno je dodati i uz onlajn aplikaciju.

Vrlo je bitno da priložite podatke gdje ćete imati 150 eura po danu vašeg boravka u Engleskoj (npr. 10 dana = 1.500 eura).

Viziranje se ne radi u ambasadi već preko agencije koja procesuira sve vizne zahtjeve za Veliku Britaniju. Agencija se nalazi u Ulici Svetlane Kane Radević u Podgorici, u zgradi u kojoj se nalazi i Ministarstvo sporta. Agencija radi samo jedan dan nedeljno, i to određen broj sati, tako da na vrijeme treba da zakažete i isplanirate put jer se može desiti da čekate dvije nedjelje na termin...

Sada da pređemo na zvijezdu zbog koje smo tu - London.

Grad za sve i svašta

Kada sletite u London (u mom slučaju Getvik aerodrom), a dolazite iz malog grada kao što je Podgorica, shvatite da se samo na aerodromu nalazi više ljudi nego što Podgorica ima stanovnika. Odmah osjetite veliku energiju ali i malu nelagodu usljed tolike promjene. Prevoz sa aeodroma je dosta dobar i možete da birate između vozova, autobusa i naravno taksija. Preporučio bih voz ili autobus, u zavisnosti od toga gdje treba da stignete i to će vas koštati između 15 i 20 funti.

London
foto: Filip Ivanović

Dobra stvar kod Londona je što, odmah po dolasku u 99 odsto slučajeva, bilo koju uslugu možete platiti karticom, tako da nema potrebe za nošenjem keša i razmjenom u funte. Ovo će vam uštedjeti nešto novca, s obzirom na to da prilikom plaćanja karticom nema dodatnog oporezivanja i plaćanja provizije.

Grad je generalno dosta skuplji od Podgorice, ali i sa razlogom - to je mjesto koje na kom možete da pronađete apsolutno sve što vas interesuje, sve što vam treba i šta želite. Da li je to neki od svjetski poznatih mjuzikla, muzeja, najboljih klubova, jamajčanske ili hrane iz Zanzibara, vožnje helikopterom, igranje uloge u holivudskom filmu, ili pak stari dobri jeftini i skupi šoping, ovo je grad za vas. Prepun mogućnosti, toliko da nekad ne možete da se odlučite. U zavisnosti koliko dugo ostajete, preporučujem da sami kreirate plan i program.

Mnogo više od dabl-dekera, Big Bena i Londonskog oka

Ipak, evo par predloga za mjesta koja, prema mom mišljenju, morate da posjetite:

- Muzeji - 90 odsto muzeja u Londonu je besplatno. Blago koje grad nudi kroz ove muzeje je neprocjenjivo - od prirodnjačkih muzeja, Britanskog muzej, muzeja rata, Nacionalne galerije, Muzeja nauke, Pomorstva, nezaobilazna Tejt galerija i mnogi drugi...

- Mjuzikli - London zovu i gradom mjuzikla, s obzirom na to da se gotovo uvijek istovremeno daje preko njih 10-15... Moj omiljeni jeste “We will rock you” o bendu Queens. Sigurno nećete pogriješiti ni sa jednim koji se daje preko 10 godina, jer kako bi Englezi rekli, izdržao je “test of time”.

- Londonske pijace - možda manje poznato jeste da London ima veliku gastro ponudu ali koju pored restorana, možete probati i na njihovim pijacama. Borough market, Portobello Road, Brixton village market, Broadway market, Greenwich market i drugi... Na ovim mjestima ćete naći veliki izbor fenomenalne, većinom organske hrane, a po dosta povoljnijim cijenama nego li u restoranima i marketima.

- Lounge barovi - u pravom smislu riječi. Ne podgoričke verzije gastro lounge barova (običan kafić sa višim cijenama). Aqua bar sa fenomenalnim pogledom na Oxford Circus, Sketch bar (mali muzej - rad Dejvida Åringlija, čuvenog britanskog vizuelnog umjetnika), Sushi Samba (nalazi se na 38. spratu sa pogledom na čitav London. A imaju i sjajan suši).

- Restorani - Pored gore pomenutih pijaca gdje možete “proći džabe”, izdvojio bih neke od mojih omiljenih: Nandos (portugalska piletina sa sjajnim sosevima), L’entrecode (‘all-you-can-eat’ francuski bifteci i pomfrit), St Johns Hotel (najbolji engleski doručak), Newman Arms (engleske pite sa mesom), Soho Hobsons (čuveni fish and chips). Ukoliko želite da ‘uložite’ u gastro iskustvo, onda morate posjetiti neki od restorana Gordona Remzija...

Pored ovih stvari, velika je atrakcija ukoliko uspijete naći karte i odgledati neki fudbalski meč Premijer ili druge engleske lige. Kombinovano u ovim ligama, u Londonu se nalazi čak devet klubova. Na koji god imate mogućnost da pođete nećete se pokajati, samo vodite računa da na vrijeme uzmete karte jer su gotovo uvijek rasprodate.

London
foto: Filip Ivanović

Mogao bih još da pišem o ovom gradu, i trebalo bi vam nekih par mjeseci svakodnevnog skitanja da biste obišli sve što nudi... Na spisak dodajem i londonske parkove Maida Vale (Little Venice), kanale i Londonski akvarijum... Ostalo se sami snađite u ovoj organizovanoj džungli.

Bonus video: